shadravan.jpg abonament1.png
 
 


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Стефан ПЕНЕВ: Въпреки сушата очакваме среден добив от пшеница 450-500 кг/дка
12 June 2018

Сушата в нашия район е много голяма, но независимо от това очакваме среден добив от пшеница около 450-500 кг./дка. Миналата година реколтата беше много по-добра - 700-800 кг./дка. Заради по-ниските добиви, които сега се очакват не само в България, но и в международен мащаб, очаквам по-добри цени на зърното. Мисля, че стартовата цена на пшеницата и ечемика ще бъде 300 лв./тон.

13_06_2018_pshenica-5.jpg

13_06_2018_pshenica-1.jpgСъветвам нашите земеделските производители да се въздържат от сключването на договори за изкупуване на продукцията им на зелено, тъй като очаквам пазарът да бъде много непредвидим и активен. Общо-взето реколтата и в Европа и на другите континенти не е добра. Това е много показателно, че ще има голямо търсене на пшеница. Много актуален ще бъде и ечемикът, който в България почти изчезна, но очаквам догодина тази тенденция да се обърне“.

Това заяви вчера пред журналисти един от големите земеделски производители в Лудогорието Стефан Пенев. За 22-ри път неговата фирма ЕТ "Стефан Георгиев - НИМ" в партньорство с "Байеркропсайанс" организира "Ден на пшеницата". Той премина основно на опитното поле до лознишкото село Крояч, на което се отглеждат разнообразни сортове пшеница, ечемик, рапица, нахут - българска и чуждестранна селекция. Събитието бе уважено от десетки фермери, представители на браншови фирми и институции в страната.

Преди гостите да бъдат започнати на място с особеностите на над 50 сорта, в салона на читалище "Борис Анастасов" в Крояч те присъстваха на беседа за състоянието на реколтата и нейния пазар.


Димитър КИРИЛОВ