Търсене

Начало Новини „Капанска сватба“ и концерт на „Канарите“ за Капанския събор
„Капанска сватба“ и концерт на „Канарите“ за Капанския събор
12 June 2018

Концерт на оркестър „Канарите“ и автентична музикално-танцова постановка „Капанска сватба“ са акцентите в тазгодишното Осмото издание на Капанския събор.

Фолклорното събитие, под патронажа на кмета на Разград д-р Валентин Василев, ще бъде открито в събота, 16 юни/ от 10 часа, в местността Пчелина. Началото на събора ще бъде поставено с водосвет и изпълнения на Детски танцов ансамбъл „Лудогорче“ към Капанския ансамбъл.

13_06_2018_sabor.jpg

Детайли от програмата за събитието разкриха на съвместна пресконференция Виолета Антонова – главен експерт „Култура“ в Община Разград, Диана Петрова – секретар на РЕКИЦ – Читалища, и Светослав Митев, директор на Капанския ансамбъл.

Организаторите изтъкнаха, че интересът към събитието се увеличава и заявки за участие са подали 35 художествени формации, 11 индивидуални изпълнители и 11 детски състава.

Богатството и красотата на капанския фолклор ще покажат 630 самодейци от 25 населени места, сред които Разград, Гецово, Дряновец, Пороище, Осенец, Кривня, Просторно, Сеново, Синя вода, Сейдол, Бисерци, Юпер.

За най-малките посетители на събора ще има Детска работилница по приложно изкуство, в която всеки ще може да си изработи за спомен предмет и украшение от народния бит. Малките творци ще се докоснат до традиционни народни занаяти, ще се запознаят с тайните на плетенето и бродирането, ще създадат картини с камъчета, ще наблюдават как се изработват капански кукли върху кратуни.

В местността Пчелина ще бъдат обособени кътове с етнографска експозиция, за малчуганите ще има въртележка, батут, щандове с понички, сладолед, пуканки и други лакомства.

На финала на Капанския събор в 17 часа зрителите ще видят най-новата музикално-танцова постановка на Капанския ансамбъл Разград.

„Капанската сватба е вековна практика на нашата общност, която се отличава със своята

уникалност, красота, символика, силен емоционален заряд и послания, които предаваме на бъдещите поколения. На осмото издание на събора ще представим най-характерните елементи от капанската сватба, като ритуала с трите сита, бръснене на младоженеца, забулване на булка, напускане на бащиния дом“, разказа директорът на ансамбъла Светослав Митев.

Фолклорното събитие ще завърши с концерт на оркестър „Канарите“, който по програма трябва да започне от 18 часа.

За ценителите на българския фолклор, които искат да присъстват на събора, е осигурен безплатен транспорт до местността Пчелина. Автобусите тръгват от Автогара Разград в 9 часа, 11.30 часа, 17 часа, 20 часа. В обратна посока от спирка „Колибите“ /обръщало/ на Пчелина ще има превоз в 9.30 часа, 12 часа, 17.30 часа, 20.30 часа.

Антония КИРИЛОВА