Търсене

Начало Култура Три културни събития в библиотеката
Три културни събития в библиотеката
20 June 2018

През миналата седмица пространството в РБ „Проф. Боян Пенев“ в Разград бе наситено с поезия, пътешественически дух и спомени за есперантист.


20_06_2018_kultura_3.jpgДонка Василева представи нова поезия

Донка Василева, разградска поетеса и журналистка, представи новата си двойна поетична книга „Пясъчно поднебие“ и „По листопад“. Събитието води Димитър Петров. Започна с уводни думи и обзор на поетичното майсторство на пишещата. След него Иван Джебаров също сподели своите впечатления. Присъстващите изслушаха запис от интервю с редактор от БНР, отразяващо успехите на Донка в конкурса „Зрящи сърца“. След това бе прожектирана презентация със снимки от живота на разградската журналистка, родена в Садина. Любителите на поезията, приятели и близки на Донка Василева се потопиха в приятната атмосфера на поетичната среща. Гюлсер Мазлум - психолог, философ и поетеса, направи обстоен и спиращ дъха литературен анализ на торчеството на Василева. Последва коктейл на бяло вино и сладки.


Есперантисти отбелязаха 100-годишнина на колега

 

20_06_2018_kultura_1.jpg

Есперантистите от Сдружение „Д-р Л. Заменхоф“, начело с Радка Стоянова, се събраха и проведоха маратонско четене на есперанто и български на стихове и пасажи от живота на Тодор Шошев – есперантист, общественик и поет. Отбелязаха 100-годишнина от рождението му. Всички се включиха в четенето, а специалист от библиотеката им прожектира презентация със снимки и факсимилета.


Среща с Румен Воденичаров – пътешественик и бивш политик

20_06_2018_kultura_2.jpgВ края на седмицата в залата на библиотеката се събраха любители на приключения, на екзотиката на далечни страни и високи върхове. Събеседник бе Румен Воденичаров, който идва за втори път. Той е познат на разградчани още през 80-те години от Завода за антибиотици като специалист инженер-химик, а по-широката публика го знае от неотдавнашното ни политическо бурно минало. Румен Воденичаров бе представен от Димитър Петров. Алпинистът и пътешественик разказа за далечната и непостижима страна Нова Зеландия. Както в миналата му лекция - за върховете на Хималаите, така и сега - за Нова Зеландия, Румен Воденичаров показа много снимки, правени от него в непознатите далечни земи.