shadravan.jpg abonament1.png
 
 


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Крият името на адвоката, получавал пари от Общината в Разград
20 June 2018

Има основателни съмнения за законосъобразността на подписания от кмета Валентин Василев договор, според който от дейност "Общински съвет" се заплащат 400 лева месечно на външен адвокат за "правни консултации". Това заяви бившият председател на местния парламент в Разград Стоян Ненчев по време на заседанието на Комисията по законност към ОбС. "Какво е налагало това, след като в общинската администрация има цяла дирекция за правно-нормативно обслужване, в която работят на щат няколко юристи.


20_06_2018_dogovor-2.jpgАко е имало такава нужда от даване на такива консултации, не е ли следвало да се проведе обществена поръчка, каквито са изискванията на закона", попита Ненчев. Във връзка с казуса той предложи Комисията да предприеме необходимите действия за изясняване на фактическите обстоятелства по сключването на този договор.

Последвалата дискусия премина в напрегнат тон и раздели членовете на комисията на две. Най-активните защитници на тезата, че всичко си е било в реда на нещата бяха Божинел Христов и Калоян Монев /"Кауза Разград"/ и Надежда Радославова /ГЕРБ/, заедно със зам.-кмета Галина Георгиева. На това мнение очевидно не бяха Иво Димитров и Митко Ханчев от Реформаторския блок.

Най-голямо напрежение между двете страни породи въпросът "Кой е адвокатът, с когото е сключен договорът?". Едните настояваха да се назове името, а другите здраво го пазеха в тайна. Точно това пък още повече засили съмненията за нещо нередно. В крайна сметка на заседанието така не стана ясно кой е юристът, получавал бюджетни пари, а мнозинството гласува против разследването за изясняването на случая.


Димитър КИРИЛОВ


П.п. По свои канали "Екип 7" успя да стесни кръга на заподозряните до един - адвокат Емилия Събева.