Начало Искам думата Фестивалът „Античният Абритус“ – развитие на културния туризъм или отбиване на номера?
Фестивалът „Античният Абритус“ – развитие на културния туризъм или отбиване на номера?
25 June 2018

Историческият фестивал „Античният Абритус“, който се проведе преди дни в Разград, предизвиква въпроса има ли общинската администрация цялостна концепция за развитие на културния туризъм или просто се пръскат обществени средства за изолирани събития, колкото да се отбие номерът?


25_06_2018_antoniq_kirilova.jpgПървоначалната идея на този фестивал при създаването му преди три години беше привличане на поток от български и чуждестранни туристи, каквито така и не пристигнаха, ако не броим тримата италианци от клуба за възстановки в Рим, които и без друго са били в България на друг фестивал.

Организаторите имаха амбицията да популяризират културно-историческото наследство и да предложат нови изживявания на туристите чрез антични исторически възстановки и гладиаторски битки. Тази година, дали заради липсата на финансови средства, или на организационен потенциал, такива събития нямаше, а малкото, които се проведоха, бяха посетени от единици.

Традиционният „Забавен пентатлон“ се проведе в четвъртък сутринта и в Римския военен лагер се събраха единствено участниците в състезанието, да не говорим, че програмата беше в пъти в по-бедна спрямо миналата година. Заради неудобния ден и час на събитието не присъства нито един външен зрител - да се чуди човек за кого всъщност се проведе този пентатлон...

25_06_2018_koncert.jpgНа следващия ден, петъчен и работен, събитията продължиха с откриване на изложбата „Колелото на живота“ в Художествената галерия, на която присъстваха предимно творци и официални лица. Повечето от поканените министри така и не дойдоха в Разград, с изключение на заместник-министъра на туризма Любен Кънчев. Отделен е въпросът, че този грандиозно анонсиран проект като интерактивен, не включваше никакъв интерактивен елемент.

Последва кръгла маса за развитие на културния туризъм. В края на двучасовата среща останаха организаторите и трима души, докато останалите заинтересовани си тръгнаха при липсата на конкретика за развие на културни и туристически продукти, които да привлекат интереса на туристите към Лудогорието.

Черешката на тортата беше обявеното звездно събитие в програмата на „Античният Абритус“, което претърпя тотален крах заради липса на координация. Концертът на Женския вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“ трябваше да се проведе на открита сцена в резерват „Абритус“, но заради прогнозата за валежи организаторите посочиха, че при лошо време ще се състои в залата на Общинския културен център. Обявлението в деня на събитието обаче доведе до объркване и публиката се разцепи - една част от нея чакаше на „Абритус“, а другата все пак бе узнала за правилното място.

Резултатът от несъобразителността доведе до това, че световноизвестният хор изнесе своя концерт пред полупразна зала, което беше позорно. Тези музиканти, които пълнят залите по целия свят с хиляди зрители, изнесоха своя брилянтен репертоар за има-няма стотина души. На пресконференцията, свързана с фестивала, беше обявено, че на сцената ще излезе австралийската певица Лиса Джерард, което обаче не се случи. Сигурно има логично обяснение за липсата на очакваната звезда, но всичко изброено е индикатор за безпомощност и липса на организационен потенциал.

В крайна сметка фестивалът не само че не привлече интереса на туристите, а остана непосетен дори и от разградчани, които ценят българската традиции, култура и история.

Тези дни хората с носталгия си спомниха „Белите нощи на Разград“, които традиционно се провеждаха в навечерието на Еньовден и днес вече са затрити от културната история на града, вероятно защото е традиция, поставена от предишния кмет...

Нека да има нови събития, но да бъдат концептуални и част от цялостна стратегия за развитие на туризма, а не да се пръскат пари за културни продукти, които да останат достъпни за малцина!


Антония КИРИЛОВА