Начало Искам думата Какво губим от енергоспестяващите крушки?
Какво губим от енергоспестяващите крушки?
29 June 2018

С Директива 2010/30 на Европейския съюз досегашните класически крушки с нажежаема жичка задължително се заменят с енергоспестяваши крушки.

Изчисленията на Брюксел са показали, че нововъведените енергийноефективни крушки консумират по-малко електричество, в резултат на което сметките за електроенергия на едно средно домакинство могат да намалеят с близо 15%. В зависимост от размера на домакинството и броя и вида на използваните лампи, това означава нетни спестявания от 25 до 50 евро на година.


29_06_2018_energo.jpg29_06_2018_prof.lazarov-2.jpgНосят ли енергоспестяващите крушки рискове за здравето?

Широкото разпространение на енергоспестяващите крушки в европейските домове постави на дневен ред въпроса за здравето на хората. Германската преса, евродепутати и специалисти изказаха становище, че новите крушки са опасни за здравето. Обществената телевизия ARD е направила разследване, в което се твърди, че крушките се причинявали онкологични заболявания. Лампите излъчвали фенол и други вредни вещества.

„Внимание! Вредно на вашето здраве!“.Това предупреждение би трябвало да е изписано върху опаковката на всяка енергоспестяваща крушка, ако се окажат прави многобройни медици и пациентски и професионални организации в Западна Европа и Канада.

Икономичните крушки, които заменят традиционната крушка на Томас Едисон, просъществувала над 100 години, могат да предизвикат увреждания на очите, дерматологични заболявания, нервни и епилептични разстройства, мигрена, безсъние, стрес, рак на кожата и на гърдата, хормонален дисбаланс.

Такива са заключенията, с които експерти стряскат милиони потребители по цял свят, но най-вече на Стария континент, където директивата на Европейския съюз забрани старите крушки и неумолимо наложи новите.

Спектърът на крушката с нажежаема жичка е най-близък до този на слънчевата светлина и затова най-естествен и най-подходящ за човека.

Наистина ли спираловидните, тръбни лампи, които са с 80% по-ефективни и пестящи енергия от старите, увреждат здравето?
Компактните флуоресцентни лампи - най-разпространените и евтини от енергоспестяващите, работят в опростен вид по следния начин: токът от мрежата влиза в стъклена тръбичка със смес от газове, включително живачна пара, и ги „кара“ да произведат ултравиолетова светлина. Невидима за човешкото око, тя възбужда флуоресценция в тънкото фосфорно покритие от вътрешната страна на тръбичката, произвеждайки бяла видима светлина. Лампата работи с висока честота от 30 до 60 килохерца.


Според Британската агенция за защита на здравето


девет от 53 тествани от нея енергоспестяващи лампи излъчват UVC светлина. Изпращана от слънцето, по принцип тя не достига земята, защото се поглъща от озоновия слой, но е много по-разрушителна за ДНК от популярните UVA и UVB лъчи. Най-малкото, до което може да доведе, е състояние на кожата, подобно на слънчево изгаряне. Възможно е обаче да се стигне и до мутации и рак на кожата.

Други експерти предупреждават, че ултравиолетовото излъчване на енергоспестяващите лампи може да предизвика дерматологични проблеми. Според проф. Джон Хоук, председател на Европейското дружество за фотодерматология, енергоспестяващите крушки излъчват малки, но опасни ултравиолетови лъчения, които могат да причинят проблеми у хора с повишена чувствителност на кожата.
Цветовата им температура е следната: „топло бяло“ е по-малко от 3000 келвина (обикновено при крушките 2700), „бяло“ е 3500, „студено бяло“ - 4000, и „дневна светлина“ - над 5000 (при масовите крушки най-често 6400). Колкото по-голяма е цифрата, толкова по-студена, т.е. синя, е светлината. Тя е по-интензивна от тази на едисоновите крушки и дразни кожата на свръхчувствителни към светлината хора.
Синята светлина в икономичните крушки може да предизвика стрес и безсъние, защото възпира производството на хормона на съня мелатонин, предупреждават от германското сдружение „Строителна биология“.

Германският специалист по проблемите на влиянието на осветлението върху човека Александър Вунш смята, че енергоспестяващите лампи могат да провокират хормонални изменения в организма заради наличието на използвания живак. Вунш твърди, че лампите с нажежаема нишка са по-добри, тъй като светлината, която излъчват, е най-близо до естествената светлина от всички изкуствени източници.


Потребители споделят:


„И ние имахме енергоспестяващи крушки и то на една от най-реномираните фирми. Сменихме ги, защото започнахме да имаме проблеми със зрението, имах чувството, че трептят - очите ни боляха, а и ни изнервяха, имахме и симптоми на депресия. След като ги смених с обикновени, симптомите отминаха“.

Електромагнитната радиация от енергоспестяващите крушки прилича на тази от старите компютърни монитори с кинескоп, но е доста по-силна.
При счупване на луминесцентна крушка, могат да се отделят най-много 5 милиграма живак. Остатъците от крушката трябва да се съберат с влажна кърпа, а помещението трябва хубаво да се проветри. В никакъв случай парчетата от крушката не трябва да се събират с прахосмукачка, съветват още експертите. Според Федералната служба за околна среда, при счупване на енергоспестяващата крушка се отделят 0,35 микрограма живак на кубически метър, което надхвърля 20 пъти допустимата норма. Специалистите от службата твърдят, че това е опасно за деца и бременни жени.

Не съм специалист по осветителна техника, затова по проблема се консултирах със специалистите от Лабораторията по осветителна техника към Технически университет - София. Те са категорични в едно: енергоспестяващите осветителни тела, поради излъчваната бяла /твърда/ светлина, са вредни за зрението!

Смятам, че човек трябва да бъде информиран, а решението отговорно трябва да си го вземе лично той. Моето решение е: в моя дом не се използват енергоспестяващи крушки!


Проф. Атанас ЛАЗАРОВ

Технически университет, София