Търсене

Начало Оживление „Валенс“ изправи Кубрат на крака, получиха екскурзия от кмета
„Валенс“ изправи Кубрат на крака, получиха екскурзия от кмета
02 July 2018

Жителите на Кубрат станаха свидетели на страхотен спектакъл на местна училищна формация. Зрителите се насладиха на невероятната магия, създадена от фолклорна формация „Валенс“ при СУ „Христо Ботев“ с ръководител Валентина Петрова.

02_07_2018_valens-1.jpg

Кубратчани бяха посрещнати във фоайето на читалището с домашно приготвена топла погача. Фолклорният спектакъл бе уважен от общинския кмет Алкин Неби, общински съветници, общественици, учители и десетки жители на града.

Концертът в Кубрат бе открит с родопско хоро. Ще припомним, че възпитаниците на най-голямoтo учебнo заведение в града бяха удoстoени със званиетo „Нациoнален лауреат, 1-ва степен“ за участието си в Националния фолклорен фестивал „Бъдност за талантите на България“ в столицата.

За първи път на голяма сцена в родното градче на Лили Иванова бяха представени танците, с които младите таланти покориха сърцата на софиянци „Шопско надиграване“, „Добруджанки“, „Весело хорце“ и „Пустото лудо и младо“. Песни изпълниха учениците Гергана Кирова, Илина Илиева, Зейнеб Татарова и Бурчин Шефкъ, а стихотворение каза Траяна Димитрова.

Кулминацията на събитието настъпи с невероятното изпълнение на гръцки и руски танци, а концерта бе закрит с песента на Лили Иванова „От векове за векове“.

Признания към ръководителката на училищната формация и младите таланти изказа кметът Алкин Неби, който от името на Общината подари на всички деца екскурзия в страната, като дестинацията ще е по техен избор. „Аз съм сигурен, че българският фолклор ще се запази и ще съществува в община Кубрат“, каза кметът Неби и пожела успехи на децата, вече не само в София, но и в чужбина. На фолклорната фиеста бяха представени и инициативите, с които формацията е участвала, а сред тях бяха посещенията им в Дома за стари хора край с. Тертер, флашмоб „Бъди толерантен“, участие в инициативата „Розите на България“ и много други. „Нашето желание беше да зарадваме нашите близки и познати, а също и жителите на града. Вярвам, че го постигнахме, виждайки препълнения салон и хората на крака. Концертът беше организиран от нас и е подарък от сърце за всички наши приятели и почитали“, каза Валентина Петрова.

Инициативите и участията на младите таланти продължават.


Радослав СТОЙКОВ