Начало Искам думата За политическите назначения и дребните селски хитреци...
За политическите назначения и дребните селски хитреци...
04 July 2018

Опити за изнудване, уговорени назначения, дребни сделки под масата, селски тарикатлъци и лично облагодетелстване...такава е милата родна действителност. Във всички сфери на обществения живот гният дълбоки рани, които се дължат на политическа нечистоплътност, неморалност, продажност за жълти стотинки.


antoniq_kirilova.jpgПоследният случай, който разбуни духовете, е свързан с проведения конкурс за избор на директор на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в село Ясеновец, който беше спечелен от Младен Матев. Жителите на селото скочиха в подкрепа на другата претендентка за поста Галина Иванова, която в последните три години временно изпълняваше длъжността директор.

Възникнаха съмнения в прозрачността на проведената конкурсна процедура и в общественото пространство започнаха да циркулират слухове, че победителят е бил подкрепен от заместник-кметът на Община Разград Ердинч Хасанов. Чисто нормативно и документално комисията си е свършила работата, върви доказвай, че конкурсът е нагласен и манипулиран...

По-страшното е, че микропроцесите са отражение на макропроцесите в държавата и за пореден път ни се доказва, че няма да просперираме като нация заради шуробаджанащината и дребните сметкаджийски номера. Унизително е как шепа хора се изживяват като властелини, които контролират, манипулират, мачкат, изнудват, за да се облагодетелстват. В конкретния пример за избор на нов училищен директор е трудно доказуемо, че се намесват външни сили, които предопределят резултата от конкурса. В битка на честта влизат дума срещу дума – на избрания и отхвърления кандидат за поста. Досегашната директорка Галина Иванова разкрива, че е била обект на натиск от страна на председателя на Обществения съвет на училището Ахмед Палаузов, който по случайност е племенник на заместник-кмета на Община Разград Ердинч Хасанов. Тя е била заплашвана, че ще бъде отстранена от работа, ако не развали договорите за отдаване под наем на 400 декара училищна земя, които да предостави на конкретни арендатори.

Директорката е била изправена пред избора да действа според собствения си морален кодекс и в името на благосъстоянието на училището, или да се поддаде на изнудването и да си запази работата като си затвори очите. Избира да спи спокойно и да действа по съвест, но на проведения конкурс за избор на директор на училището, се явява по-подходящ кандидат от нея, както е определила комисията.

От другата стана на монетата лежи позицията на спечелилия конкурса Младен Матев, който отрича да е получавал протекции от Хасанов, когото познавал бегло. Той категорично заяви, че подписката е манипулирана и група хора настройва местното население срещу него. Избраният кандидат смята, че има нужната професионалната експертиза и опит, за да осигури на децата условия за обучение и спорт и ще направи всичко възможно да се сработи с педагогическия колектив.

Видно е, че има война между два враждуващи лагера, които създават медийно конфликти, но тези казуси ни напомнят едно – властимащите ценят послушните кадри, които просто изпълняват поръчения, без да задават излишни въпроси, защото мисията им в живота е да си запазят безценното общинско или държавно местенце.

И впоследствие най-нагло на кръгли маси се дискутира въпросът защо нямало млади, образовани, амбициозни хора, които имат визия за градеж и развитие в различни сфери на обществения живот. Как да има, като са мачкани, унижавани, гонени от собствения си град и държава, а зад граница са високо ценени и уважавани, заради същите тези качества, които в родината им са им пречили да просперират.

Тази истина всички я знаем, но не смеем да изречем от страх, че приливната вълна ще отнесе и нашия собствен живот. Мълчим, търпим като дебелокожи скотове псевдополитиците и псевдоинтелектуалците, от чиито нагли постъпки и решения ще страдаме не само ние, а децата ни и внуците ни. Неприятно огледално отражение на нас самите са това политиците, но нали казват, че всеки народ си заслужава управниците...


Антония КИРИЛОВА