shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 25.03.2019 г.
ekip7-small-2019-3-25.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Над 400 души от Ясеновец скочиха срещу избора на нов училищен директор
04 July 2018

„Искаме си досегашната директорка на училището Галина Иванова, която се отнася с нашите деца като със свои. Няма да толерираме парашутисти и ще се вдигнем на протест, а в краен случай ще си запишем децата в училища в Разград“. Това разказаха пред екипа на вестник „Екип 7“ гневни родители от село Ясеновец при новината, че ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ има нов директор – Младен Матев.

04_07_2018_bunt.jpg04_07_2018_jalba-3.jpg

Над 400 жители скочиха срещу избора на бившия таксиметров шофьор Матев и изпратиха жалба до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. В нея изразяват становището си, че конкурсът е опорочен и резултатите са манипулирани от заместник-кмета на община Разград и техен съселянин Ердинч Хасанов.

04_07_2018_bunt-9.jpg

Новоизбраният директор отдавна има амбиции да се настани на ръководен пост в образователната сфера, от години безуспешно участва в конкурси, но сега му се отвори парашутът, казват протестиращите.

Хората от Ясеновец защитиха другата претендентка за поста Галина Иванова, която в последните три години временно изпълняваше длъжността директор, след пенсионирането на титуляра Евгения Бояджиева. Родителите се възхищават на нейните усилия да ремонтира сградата училището и да обнови учебната база, за да направи школото привлекателно за децата.

04_07_2018_mladen-matev.jpg04_07_2018_bunt-13.jpg

„Хората са доволни от директорката, която си изпълняваше съвестно задълженията и подобри условията и организацията в училището. Не съм изненадан от резултатите от конкурса, който се проведе с цел да се облагодетелстват някои хора, цялото село знае кои са“, коментира кметът на село Ясеновец Гюлджан Ахмедов.

04_07_2018_bunt-4.jpgБившата директорка си обяснява загубата в конкурса с търканията, които имала с племенника на Ердинч Хасанов – Ахмед Палаузов, който е председател на Обществения съвет на училището. Той я принуждавал да прекрати десетгодишните арендни договори за отдаване под наем на 400 декара земя, собственост на училището. Целта била да се предоставят на конкретни арендатори „техни хора“, но директорката не се поддала на натиска.

„Двамата арендатори ме предупредиха, че ако развалим договорните отношения, ще си потърсят правата в съда. Като директор винаги съм мислила за благосъстоянието на училището, затова подписах анекс към договорите и дори се повиши арендното заплащане, което инвестираме единствено в подобряване на материално-техническата база на училището“, разказа Иванова.

След като отказва да участва в задкулисните сделки, в училището започват да валят проверки от всевъзможни институции, при които не са открити нарушения. Директорката става обект на постоянни заплахи, че ще бъде освободена от работа, въпреки че се справя с управлението на училището. Под нейно ръководство е ремонтирана изцяло постройката в задния двор, която е пригодена за целодневно обучение на децата от подготвителната група и първи клас.

По време на тригодишното й управление са оборудвани класните стаи, подменени са компютрите, изградена е спортна площадка по проект и е облагороден училищният двор. В училището е създадена библиотека с книги, предоставени от хора и организации от цялата страна след мащабна дарителска кампания. Децата са започнали да посещават училището с желание, подобрили са успеха си и са намалели безпричинните отсъствия.

„Иванова е преподавател в училището от 15 години и се е доказала като професионалист в работата си с децата ни. Не желаем да я заменим за човек, когото не познаваме и на когото нямаме доверие. Съмняваме се, че таксиметровият шофьор е по-компетентен от нея, тъй като сме се уверили в нейните качества и способности. Децата я обичат и като разбраха, че си отива, се тръшкат и не искат да ходят на училище“, разказа Бедрие Ахмед от село Ясеновец.

Родителите се съмняват, че спечелилият конкурса за директор Младен Матев има нужната професионална експертиза и опит, за да ръководи училището. По професия е учител по български език и литература, работил е като преподавател по физическо възпитание и спорт в Гецово, бил е възпитател в ОУ „Ив.С.Тургенев“ в Разград. За година и половина е бил временно изпълняващ длъжността директор на ОУ„Св. Климент Охридски“ в село Желязковец. През последните години беше кандидат да оглави ОУ„Иван Вазов“ в лознишкото село Веселина и ОУ „Отец Паисий“ в село Дянково.

„В предишните конкурси, явил се със същия опит, стаж и познания, не е успял да се класира, но сега е израснал професионално, вероятно в работата си като таксиметров шофьор през последните години. След дългото чакане да се вреди на общинската хранилка, сега е възнаграден за положените усилия, само дето никой не го иска“, иронизираха пред нас жители на селото, които настояват да се проведе нов конкурс за избор на директор от друга, независима комисия.

Новият директор на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в село Ясеновец Младен Матев беше представен официално от началника на Регионалното управление на образованието Ангел Петков. Той подчерта, че процедурата се е провела при напълно прозрачни условия и застава на сто процента зад акуратния избор на оценяващата комисия.

„В общественото пространство се прокрадват съмнения, които уронват авторитета на кандидата, спечелил убедително конкурса. Не мога да приема обидните твърдения, че няма нужната квалификация и компетенции, защото е работил като таксиметров шофьор. Той има 15-годишен педагогически опит зад гърба си, затова призовавам преди да си правим прибързани заключения да му дадем възможност да работи и да покаже уменията си“, коментира Петков.

Новият директор на училището заяви, че обвиненията към него са несериозни и жалбата до просветния министър е манипулирана. Съмненията, че е получил протекции от заместник-кмета Ердинч Хасанов определи като абсурдни, защото го е виждал в единични случаи на официални събития.

Допълни, че има нужния педагогически опит, организационен потенциал и ще се справи с отговорностите на новата длъжност. Матев иска от общността да го съди единствено по резултатите от неговата работа, които ще бъдат видни след поне една година управление.


Антония КИРИЛОВА