Търсене

Начало Оживление Състави от Разградско – лауреати във фестивал в полите на Балкана
Състави от Разградско – лауреати във фестивал в полите на Балкана
06 July 2018

Фолклорни формации от Разград и Юпер станаха лауреати в деветото издание на Националния фестивал за автентичен фолклор „Песни в полите на Балкана“ в село Жълтеш.

Събитието се организира за девета поредна година от Народно читалище „Светлина – 1927“, Кметството в село Жълтеш, Община Габрово, под патронажа на Министерство на културата.

06_07_2018_folklor.jpg

06_07_2018_folklor-2.jpgОсновната цел на фестивала е да представи пред публика издиреното автентично фолклорно богатство, да го популяризира и предаде на младото поколение, което да продължи да го съхранява.

В планинското габровско село се събраха десетки певчески и танцови състави от всички области на страната – София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Добрич, Балчик, Варна, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Габрово.

Участниците се състезаваха в категориите „Танцови състави“, „Ансамбли“, „Обичаи“, „Песни“ с подраздел за индивидуални изпълнители и „Представяне на автентични носии“.

Изпълненията оценява жури с председател етномузикологът доц. д-р Веселка Тончева и членове – доц. д-р Ангел Гоев, етнолог и Олег Цонев, хореограф.

Комисията от професионалисти обяви за лауреат на фестивала състава от Народно читалище „Напредък – Юпер 1915“ в кубратското село Юпер. Отделно Групата за автентичен фолклор „Настроение“ при читалището спечели първа награда в категорията за танцови състави.

Специалната награда на кмета на Община Габрово Таня Христова получиха самодейците от Групата за изворен фолклор към Народно читалище „Напредък 1901“ в Разград, с ръководител Пламен Панев, които участваха в певческия раздел с три фолклорни изпълнения.


Антония КИРИЛОВА