Търсене

Начало Оживление В огъня на българщината се потопиха 40 бесарабски българи от Одеса
В огъня на българщината се потопиха 40 бесарабски българи от Одеса
06 July 2018

С възстановки на автентични български обичаи, изучаване на народни танци, досег до традиционната нашенска кухня, участие в изнесени исторически лектории и езикови практики, групата бесарабски български от Одеса ще запомни двуседмичното си посещение в Разград. Това разказа директорът на Българо-украинския културно образователен център „Медиа“ Катя Герджик, която ръководеше групата от 10 учители и 30 деца.

06_07_2018_odesa_4.jpg

Квалификационният курс се организира в партньорство с Кирило-Методиевски научен център към Българската академия на науките по постановление на Министерски съвет за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина. За първа година такова обучение се проведе в Разград, негов домакин бе ОУ „Иван Сергеевич Тургенев“. Под ръководството на директора Милена Орешкова педагогическият колектив подготви учебно-възпитателна програма, съчетана с посещение на културно-исторически забележителности и участие в градски събития.

06_07_2018_odesa_1.jpg

В продължение на две седмици учителите водиха лекции и упражнения по български език, българска история, география, народна музика и етнографски изкуства. Украинците с български корени се запознаха с фолклорните народни инструменти, учиха български народни хора, приготвяха ястия от традиционната нашенска кухня – баница, таратор, шопска салата. По време на обучението децата изработиха ръчно буквари със знаците на писмеността, учиха се да изписват имената си на родния език и рецитираха вазовото стихотворение „Аз съм българче“.

06_07_2018_odesa_2.jpgЗа учителите от Одеса имаше лекционен курс по история и култура, който изнесоха д-р Нели Гешева, доц. д-р Славия Бърлиева и докторант Дора Радева от Кирило-Методиевски научен център към БАН.

Групата се потопи в многовековната българска история при посещение на старите столици Плиска и Велико Търново, разгледаха забележителностите в Мадара и Варна. Гостите се докоснаха до старите народни обичаи, видяха автентични народни носии и стари български къщи в разградското село Топчии.

„Местните жители ни показаха ритуалите и обичаите на Еньовден – събирането на лечебни билки и направата на венец от тях. Разгледахме експозицията в етнографския капански музей, където видяхме старинни облекла и вещи от бита на хората. Бях приятно изненадата да науча, че капанците са се запазили като общност, защото спазват традицията да се женят помежду си. По този начин и ние съхраняваме нашата бесарабска общност, която наброява 250 000 българи в Одеска област“, разказа Герджик.

Учениците на възраст от 10 до 16-годишна възраст споделиха, че по време на двуседмичното обучение в разградското училище са подобрили езиковите си умения и са научили повече за родната си култура и традиции.

06_07_2018_odesa_3.jpg„Ние сме със запазено българско самосъзнание, у дома си говорим на родния език и съхраняваме народните обичаи. От четири години танцувам български народни танци и участвам в ритуалите за прескачане на огън за здраве“, разказа един от членовете на групата Денис.

Бесарабските българи посетиха културно-историческите забележителности в Разград и се включиха в градски събития като фестивала „Античният Абритус“ и младежкия фестивал „Цветна Фурия“. Намирайки се в град на шампиони не пропуснаха да разгледат

стадион „Лудогорец Арена“ и клубната база „Гнездо на Орли“.

Вечерите на децата бяха изпълнени с песни, разказване на приказки и печене на картофи на лагерния огън на хижа „Пчелина“, където беше отседнала групата. Преподавателите отчитат, че престоя сред природата е сближил учениците, които са общували повече, предвид факта, че не са имали интернет на мобилните си телефони.

Директорът на разградското училище Милена Орешкова заяви, че се надява да продължи двустранното сътрудничество и следващата година да посрещнат нова украинска група. От своя страна гостите отправиха покана към екипа на ОУ „Ив. С. Тургенев“ да посети неделното училище в Одеса.


Антония КИРИЛОВА