shadravan.jpg abonament1.png
 
 


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Стартира новият археологически сезон в АР „Сборяново“
06 July 2018

Започва новият археологически сезон в Археологически резерват „Сборяново“. Днес стартират проучванията на Тракийския укрепен град от елинистическата епоха Хелис, с ръководители проф. Тотко Стоянов от СУ „Св. Климент Охридски“ и Мария Николаева от ИМ - Исперих. В екипа участват специалисти от Софийския университет, НАИМ при БАН и от Исторически музей - Исперих в лицето на археолозите Теодора Василева и Християн Узунов, както и Юлияна Събева – консерватор-реставратор.

06_07_2018_sezon2-2.jpg

06_07_2018_sezon2-3.jpgЗа поредна година на Хелис ще обогатят своите знания и практически опит студентите по археология на СУ „Св. Климент Охридски“. Проучванията ще бъдат съсредоточени на два важни сектора - Югозападния квартал, в който е била разположена вероятно Царската резиденция и Южната крепостна стена.

През август втори екип ще продължи проучването на средновековното селище в местността „Петрова нива“. Ръководител на разкопките е гл. ас. д-р Елена Пенчева, също от СУ „Св.Климент Охридски“. Бидейки учебна база на университета и на този обект студенти ще приложат знанията си по Средновековна археология. Неизменна част от екипа остават и археолозите от Исторически музей- Исперих.

Селището е интересно с организация на стопанства с оградни каменни стени, непозната до този момент по българските земи.

Археологическите проучвания , които ще продължат до края на август са обезпечени от Министерство на културата, СУ „Климент Охридски“ и Исторически музей – Исперих.


Мария НИКОЛАЕВА, Мехмед АЗИЗ