shadravan.jpg abonament1.png
 
 


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
862 седмокласници влязоха в гимназиите на първо класиране
06 July 2018

862-ма седмокласници са приети на първо класиране в 47 профилирани и професионални паралелки в гимназиите и средните училища в Разградска област, обявиха от Регионалното управление на образованието.


Най-предпочитани от кандидат-гимназистите са ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, които на първо класиране попълниха по четири профилирани паралелки с максимален брой ученици – 26. Най-висок бал в цялата област има кандидат-гимназист, приет в паралелката „Математика и информатика“ на Математическата гимназия.

ПГИ „Робер Шуман“ успя да попълни изцяло две паралелки след седми клас – „Икономика и мениджмънт“ и „Митническа и данъчна администрация“, свободни места има в останалите три специалности, които предлага гимназията.

Една пълна паралелка след първо класиране направи НПТГ „Шандор Петьофи“, 26 ученици са приети в направлението „Електрообзавеждане на производството“. Заради липса на кандидати е закрита смесената паралелка от две специалности „Стругарство“ и „Заваряване“, които попадат в списъка на образователното министерство с професии с очакван недостиг на специалисти, за които се отпуска допълнително държавно финансиране. Свободни места има в още четири професионални паралелки на Националната техническа гимназия.

ПГЗ „Климент Тимизярев“ в Завет ще започне новата учебна година с нулев прием след седми клас, защото нямаше достатъчно кандидати да се обучават в обявените три паралелки – „Земеделско стопанство“, „Механизация на селското стопанство“ и „Хуманитарни науки“.

Само трима са били кандидатите да се обучават в паралелката „Производство на облекло от текстил“ в Професионалната гимназия в Кубрат, която се закрива, въпреки че попада в професиите с очакван недостиг на кадри.

Средно училище „Христо Ботев“ в същия град успя да попълни на сто процента паралелката „Чужди езици“, свободни места има в две профилирани специалности с изучаване на обществени и природни науки.

26 ученици са приети на първи етап в паралелката „Природни науки“ на Профилираната гимназия „Васил Левски“ в Исперих. В другите две паралелки „Информатика и математика“ и „Икономическо развитие“ има само няколко свободни места.

От Регионалното управление на образованието обявиха, че се е наложило закриването на паралелката „Софтуерни и хардуерни науки“ в СУ „Христо Ботев“ в Лозница и „Природни науки“ в СУ „Христо Ботев“ в Разград.

ПГТС „Христо Смирненски“ обяви паралелка с две специалности „Производство на мебели“ и „Дограма и стъклопоставяне“, но не успя да реализира първата половинка. За втората има 6 желаещи и са насочени 3 деца със специални образователни потребности и така се покриват изискванията за минимален брой ученици. Паралелката влиза в списъка със защитените от държавата специалности от професии, за които се отпуска допълнително финансиране за целия срок на обучението в размер на 85 на 100 от стандарта за ученик в паралелка за професионална подготовка.

ПГО „Станка Николица Спасо-Еленина“ не успя да осъществи прием в паралелката с две специалности „Производство на облекло“ и „Шивачество“, които се закриват. Свободни места след първо класиране има в две други паралелки в гимназията по облекло, свързани с организация и технология на козметичните и фризьорските услуги.

Само трима са били желаещите да учат „Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти“ в ПГХТБТ „Мария Кюри“. Гимназията приема седмокласници в две други направления – „Технология в биопроизводствата“ и „Технологичен и микробиологичен контрол в химичните производства“.

Такива са данните след първо класиране, но те могат да се променят, след като учениците се запишат в желаната от тях паралелка. Извън класирането са останали 25 седмокласници от Разградска област.

От просветното ведомство напомнят, че днес изтича срокът за записване в училищата и подаване на заявления за участие във втори етап. Резултатите от класирането ще излязат до 12 юли, а записването на приетите ще се осъществи в периода от 13 до 17 юли.


Антония КИРИЛОВА