shadravan.jpg abonament1.png
 
 


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Образуваха дисциплинарно производство срещу окръжния прокурор
06 July 2018

Само няколко месеца след като даде висока оценка на прокуратурата в Разград, най-неочаквано главният прокурор на Републиката Сотир Цацаров предложи срещу окръжния прокурор Тихомир Тодоров да бъде образувано дисциплинарно производство.

Проектът на решението, което предвижда и налагане на дисциплинарно наказание, беше гласуван и приет на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в сряда.


06_07_2018_cacarov.jpg06_07_2018_todorov.jpgОт прессъобщение, публикувано на сайта на ВСС, става ясно, че дисциплинарният състав, който ще извърши проверката е избран чрез жребий. Като членове в него влизат Даниела Машева и Пламена Цветанова, докладчик и председател ще е Йордан Цонев.

Решението било взето при отвод на Огнян Дамянов, Калина Чапкънова, Георги Кузманов и Евгени Диков от Прокурорската колегия.

Като основания за образуване на дисциплинарното производство се сочели „допуснати от прокурор Тодоров нарушения на принципите, регламентирани в Кодекса за етично поведение на българските магистрати“.

Припомняме, че на подобни основания в началото на тази година самият Тихомир Тодоров предложи за дисциплинарки районния прокурор на Разград Любомир Георгиев, като до този момент проверките срещу него не са приключили.

Не е изключено образуваното срещу Тодоров сега дисциплинарно производство по някакъв начин да е свързано именно с тези проверки.

Той самият отказа да коментира за „Екип 7“ случващото се, като посочи, че според Закона за съдебната власт „до връчването на акта за налагане на дисциплинарно наказание на привлеченото към дисциплинарна отговорност лице не може да се разгласяват факти и обстоятелства във връзка с дисциплинарното производство“. Каза обаче, че „тези неща са съвсем естествени“.

Хора от прокуратурата в Разград признаха, че са изненадани от новината и посочиха, че като ръководител на институцията Тодоров се ползва с голямо уважение сред колегите си именно заради лоялното си отношение.

Мила КЮЛЮМОВА