shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.02.2019 г.
ekip7-small-2019-2-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
36 ученици от Икономиката трупат опит в реална работна среда
09 July 2018

36 ученици от ПГИ „Робер Шуман“ в Разград придобиват опит в реална работна среда по проекта „Ученически практики“, съобщи директорът на гимназията инж. Христина Панчева. В продължение на 240 часа младите хора прилагат теоретичните си знания на практика във фирми и организации в професионалните сфери, в които се обучават.


09_07_2018_praktiki-09.jpg

17 ученици от специалността „Производство на кулинарни изделия и напитки“ трупат стаж като готвачи, сервитьори и бармани в три заведения – „Улицата“, „Лес“ и „Адлер“. Останалите 19 гимназисти навлизат в професиите на административни служители, оперативни счетоводители, касиери, деловодители, офис секретари в Областна администрация, частни кантори и фирми в Разград. Учениците имат ментори, които ги обучават и напътстват при изпълнението на поставените задачи.

Осем от участниците изкараха практиката си в ресторант „Улицата“, като бармани работиха Николай Мичев, Айсун Мехмед, Исмет Исмет, тънкостите в сервитьорската професия усвоиха Нора Симеонова и Дениз Назиф, а в кухнята на заведението се учиха Али Буковски и Атидже Буковска. Наставник на учениците през обучителния период беше управителят на заведението Валя Димитрова.

„По време на практиките учениците навлязоха в професиите и усвоиха умения да работят с клиенти и с останалата част от колектива. Научиха се да бъдат отговорни, да изпълняват точно и навреме задълженията си, да спазват етикета и професионалните стандарти. 90% от учениците ще останат да работят при нас и през лятната ваканция“, разказа Димитрова.

Висока оценка за работата си получи най-малкият участник в проекта деветокласникът Али Буковски, който е показал завиден кулинарен усет и мотивация за развитие. Тънкостите в професията момчето усвои от готвача на заведението Левент Маринов, който е работил заедно с шеф Манчев. Стажантите се научиха да правят заготовки, да издават салати, да правят заявки, да работят с кухненско оборудване – вакуум машина, конвектомат, слайс машина.

Бъдещите сервитьори, готвачи и бармани получиха европейски сертификати за успешно проведените практики на реално работно място. Документите с оценки на тяхната работа им връчи областният управител Гюнай Хюсмен, който поздрави ръководството на гимназията за усилията да подготвя качествени кадри, които отговарят на изискванията на пазара на труда.


Антония КИРИЛОВА