shadravan.jpg abonament1.png
 
 


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Трима разградски поети са включени в две нови антологии
09 July 2018

Трима автори от Разград са включени в поетичните антологии „Ще дойдеш ти“ и „Поезия – Дунав“ на издателство „Български писател“.

В първото издание са представени произведения на 87 автора от различни поколения, сред които класиците Христо Ботев, Петко Р. Славейков, Иван Вазов, Кирил Христов. Редактор на сборника е Атанас Звездинов, в качеството си на редактор на издателството е председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, а графичният дизайн и художественото оформление на корицата са дело на Емилия Казакова.


В антологията са включени тематични стихове за река Дунав като извор на неизчерпаемо вдъхновение. Поетът Пламен Панчев е представен с творбата „Жената от голямата река“, в сборника са публикувани стихотворенията „Синовно за Дунав“ на Павлина Стаменова и „На река Дунав“ на Емилия Пройнова.

Имената на тримата разградски автори фигурират и в антологията „Ще дойдеш ти“ посветена на 140-годишнината от рождението на Пейо Яворов, чиито драматичен живот и трагична гибел инспирират редица автори.

„Трудно изброими са алегориите, анафорите и хиперболите, сътворени от авторите на стихове, в които Яворовите безсъници са издигнати до сакрални послания. Независимо дали са писани преди десетилетия, или са сътворени в днешните дни, тези лирически строфи утвърждават непреходността на истината, че за същинската поезия времето е атрибут маловажен и незначим“, смята Боян Ангелов.

В изданието е включена творбата на Павлина Стаменова „В памет на поета Пейо Яворов“, вдъхновена от нейно участие в конкурс-рецитал в къщата музей на поета символист и революционер. По време на събитието получава червено лале от неговата градина, което все още пази.

В антологията „Ще дойдеш ти“ са публикувани още произведенията „Чудотворец“ на Емилия Пройнова и „Щедрост“ на Пламен Панчев, които изливат своите изповеди, вдъхновени от непреходното творчество на Яворов.

Антологията ще бъде представена по време на Националните поетични празници „Яворови дни – 2018“, които ще се проведат от 10 до 14 юли в Поморие.


Антония КИРИЛОВА