shadravan.jpg abonament1.png
 
 


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Калоян МОНЕВ: Подкрепям почистването на р. Бели Лом, но не и начина, по който се прави
09 July 2018

Преди няколко години бе унищожена зелената система в голяма част от центъра на Разград, включително по улица „Св.св.Кирил и Методий“. Тогавашната управа обеща, че ще се засадят нови дръвчета, но уви. Резултатът е налице – неугледност, жега и липса на зеленина. Миналата година бе разчистено коритото на река Бели Лом в централната част. Сега е ред да се разчисти коритото на реката преди автогарата на изток и след бившата Родопа на запад.

09_07_2018_topoli_2.jpg

09_07_2018_kaloian-monev.jpgОт фейсбук страницата на кмета г-н Валентин Василев разбрах, че ще бъдат премахнати всички тополи от автогарата до бившето „Езеро“. Дървета, които според кмета и назначена междуведомствена комисия, били амортизирани и опасни. Всички, а те не са малко.

По този повод като общински съветник изготвих и депозирах до Община Разград и до ресорните постоянни комисии сигнал с апел за спиране на сечта и потърсих отговор дали действително всички тополи са опасни. Няма разумен човек, който да не иска населеното място, в което живее да е подредено, изчистено и благоустроено. В този смисъл изцяло подкрепям инициативата на кмета на Община Разград да почисти коритото на река Бели Лом и скатовете й от издънкова, паразитна и самонастанена растителност. Изцяло подкрепям и решението му да се премахнат изсъхнали и/или болни дървета както и дървета, застрашаващи сигурността на гражданите, безопасността на движението, сградите, съоръженията и инженерната инфраструктура. Изцяло подкрепям идеята и ще гласувам ЗА в бюджета на община Разград да се предвидят средства за засаждане на нови дръвчета по поречието на реката и за нейното благоустрояване.

Не споделям обаче начина, по който се случват тези неща и смятам, че в случая е възможно да е нарушен както законът, така и Наредбите на Общински съвет-Разград.

На първо място, видно и от гледката на отсечените дървета – обикновена топола /кавак/, огромна част от тях на външен вид, са здрави. Тъй като не съм експерт, предложих преди да се изсекат всички дървета, да се извърши оглед и санитарна експертиза на всяко едно дърво, да се прецени дали е опасно и следва ли да бъде прамахнато. Това предложение впрочем не е самоцелно и не гони политически дивиденти. Напротив то е нормативно разписано и е задължително дори за кмета на общината – чл.38 от НАРЕДБА No 19 ЗА ИЗГРАЖДАНЕ И ОПАЗВАНЕ НА ЗЕЛЕНАТА СИСТЕМА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА РАЗГРАД. Наредба приета от Общинския съвет по предложение на Кауза Разград.

/ Чл. 38. (1) Писмено разрешение за преместване, премахване или кастрене на декоративна дървесна растителност се издава от кмета на общината или оправомощено от него длъжностно лице, въз основа на санитарна експертиза (становище). /

На следващо място неясно е защо сече частна фирма, как е избрана, има ли капацитета да направи оценка на ситуацията и да опази общинските интереси, при положение че имаме Общинско предприятие “Разградлес”.

Аз като юрист и общински съветник ще потърся отговори на поставените въпроси чрез възможностите дадени ми в законите, наредбите на Общинския

съвет и Правилника за организацията и дейността на
 Общински съвет – Разград. Едва след като науча конкретиката и преценя дали е спазен законът, ще си позволя публична оценка за работата на един или друг политик. Впрочем, нали това е политиката – умението да управляваш и начинът да получаваш или поддържаш подкрепа за общи или обществени действия.

 

Адв.д-р Калоян МОНЕВ, общински съветник от "Кауза Разград"