shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.02.2019 г.
ekip7-small-2019-2-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Валентин ВАСИЛЕВ: Премахването на тополите е по предписание на междуведомствена комисия
09 July 2018

Опит за търсене на политически дивиденти видя кметът Валентин Василев в нападките към Община Разград по повод отстраняването на тополите по поречието на река Бели Лом. Сигналите и жалбите са от общинския съветник Калоян Монев и от сдружение "Защита на животните в Лудогорието". С тях се настоява незабавно да бъде спряна сечта и да бъдат запазени дърветата.


09_07_2018_topoli_1.jpgНа пресконференция в петък Василев бе категоричен, че премахването на тополите е наложително. Той припомни, че в края на 2015 година с негова заповед е назначена междуведомствена комисия с представители от Община Разград, Районна служба пожарна безопасност и защита на населението, РИОСВ-Русе, Басейнова дирекция „Дунавски район“, която да извърши оглед на участъци от река Бели Лом с намалена проводимост. Комисията е констатирала редица подобни зони, като една от тях е този участък - от моста на ул. „Любен Каравелов“ до изхода на града с дължина 1060 м. Посочено е, че скатовете на речното легло са земно наситени. Намалена е проводимостта на речното корито. Наблюдава се наличие на издънкова дървесна и храстовидна растителност.

09_07_2018_topoli_3.jpgОт двете страни на речното корито се намират дървета от вид топола, които са на на повече от 30 години с наличие на сухи клони по короните им. Посочен е и рискът, който се явява като предпоставка за възпрепятстване нормалното оттичане на водите при поява на висока вълна. Специалистите са констатирали още, че при възникване на силни ветрове съществува опасност от поваляне на тополите. В изпълнение на предписанията на комисията, дадени на Община Разград от 2016 година поетапно е започнала работа по почистване на речното корито на река Бели Лом в рамките на град Разград. Кметът допълни, че през настоящата година е започнала и дейността по почистване на последния участък при стриктно спазване указанията на комисията.

Той показа и снимки, които ясно доказват, че тополите, които са отстранени, са изгнили и опасни. Нагледен факт за това е повредената ограда на Филиала на РУ „Ангел Кънчев“, върху която ежегодно при силен вятър падат дърветата.

Градоначалникът уточни, че фирмата, която почиства опасните дървета, има разрешение на основание чл.58, ал.1,т.44 и ал.2 от Наредба 14 на ОбС-Разград, което я задължава за добитата дървесина да заплати такса на Община Разград в размер на 24,00 лв. за куб.м.

В заключение Валентин Василев съобщи, че през октомври ще стартира озеленяване на скатовете на река Бели Лом с 245 дръвчета.