Търсене

Начало Оживление Иван Гайдаров и приятели изнесоха концерт в столицата на Уелс
Иван Гайдаров и приятели изнесоха концерт в столицата на Уелс
09 July 2018

Младият музикант Иван Гайдаров и негови приятели от университета в Кардиф изнесоха концерт, чрез който събудиха националната гордост и самосъзнание на българската общност в столицата на Южен Уелс.

Идеята за събитието се ражда спонтанно в разговорите на певеца с неговия колега Калин Кирилов, с когото изучават специалност „Музикален бизнес“ в Кардифския университет.


09_07_2018_koncert-2.jpg

09_07_2018_koncert.jpg

Към проекта се присъединява и Цветина Иванова, която е хореограф на фолклорния танцов състав към университета.

„Целта ни беше да обединим нашите сънародници зад граница, да си припомнят българската музика и ритмични народни танци, просто да се почувстват свързани с родината, дори и за малко“, разказа Гайдаров.

Младият екип от ентусиасти събира на едно място между 90 и 100 нашенци в концертната зала на „Cardiff University“. На събитието присъстваха не само студенти, а и цели семейства с малките си деца, които чуха на живо златните хитове на българската музика в изпълнение на Иван Гайдаров и Калин Кирилов. Солистите зарадваха публиката с песни от репертоара на Васил Найденов, Емил Димитров, Слави Трифонов, групите Б.Т.Р и D2. Особена атмосфера, съчетаваща национална гордост и любов към българското, предизвикаха песните „Кой уши байрака“, „Йовано, Йованке“, Моя страна, моя България“, чието въздействие беше допълнено от народните изпълнения на състава. Сълзи, носталгия, чувство на принадлежност към родната държава изпълниха обляха всички присъстващи на събитието.

В „Шоуто на Слави“ излъчиха част от концерта на студентите, непосредствено преди концерта на Трифонов и „Ку-Ку бенд“ в зала „O2 Арена“ в Лондон.

След високата оценка за концерта организаторите мислят да го превърнат в традиция и отново да съберат българската общност през есента в началото на новата академична година.


Антония КИРИЛОВА