Начало Искам думата Тоя филм с прозрачния директорски конкурс съм го гледал...
Тоя филм с прозрачния директорски конкурс съм го гледал...
11 July 2018

Гледай, гледай, какви работи се случват в Разград – таксиметров шофьор става директор на училище чрез открит и прозрачен конкурс, сделки за земя под аренда, лични и политически интереси, протестиращи родители; манипулирани подписки.Този филм не само съм го гледал, но и лично съм участвал в него.


11_07_2018_veselinov.jpgГодината е 2005, датата 28.01 – Денят на Разград, снимачната площадка – ПГХТБТ „Мария Кюри“. След прозрачен конкурс, новият директор на учебното заведение Стойчо Стоев влиза във владение, придружен церемониално от тогавашната шефка на РИО Веселина Станчева и още няколко служителки, отдавна прехвърлили пенсионна възраст, топлещи държавните столчета. За още по-голяма представителност, няколко полицаи, които, въпреки вицовете за тази професия, демонстрираха значително по-голяма интелигентност от стожерите на образованието. Чудите се какво правят униформени на едно такова събитие?

Посрещането на новия директор, с правилна политическа принадлежност към НДСВ, не беше посрещнат с хляб и сол от педагогическия и ученическия състав. Гимназията се бе превърнала в обсадена крепост, която мирните жители бяха готови за защитят с камъни и дървета. Просветната шефка шест пъти обясни, че конкурсът за нов директор бил открит, прозрачен и нам какъв си. Присъстваше и личен мотив, беше ми обяснено как следели развитието ми и какви надежди съм вдъхвал. Апропо, колкото и да не ви се вярва, гледайки снимката ми, аз присъствах там в ролята не на чистач, а в тази на учител по „Български език и литература“. Но вместо да благодаря коленопреклонно и смирено за топлите думи по мой адрес, попитах началничката си, Станчева, на кое място се е класирала след открития, прозрачен конкурс, на който се е явила, за да заеме полагащото й се по партийна линия столче (не знам дали някой ще се сети, но имаше една такава партия НДСВ). Зададох й директно въпроса, дали не се е класирала втора и дали в момента Върховният административен съд не се занимава с тая работа. Тогава тя се разплака....

С течение на времето във филма се включваха нови и нови персонажи – колеги, пуснали сигнал до прокуратурата за подготвян етнически бунт, та няколко души ходихме да пишем обяснения и да се майтапим с полицаите, че тя датата на бунта вече е минала. Народната представителка от НДСВ, чийто предан член бе и Стойчо Стоев, Ирена Варадинова, подмяташе в ръцете си една наша подписка до РИО, даже не беше ксерокопие, а самият оригинал. Тя, плюс две дами от комисията по образованието към Народното събрание, ми обясниха, че тогавашният министър на образованието бил много добре запознат какво говоря и върша. И накрая какво? Ами, нищо!

Стойчо Стоев и досега си е директор, началстването на Веселина Станчева продължи доста след решението на ВАС, че конкурсът, неспечелен от нея, е пунта-мара и назначението й е незаконно, НДСВ потъна в забрава, но пък вакуумът е запълнен от други партии.

В крайна сметка разбрах, че тъпотията в наборната тогава казарма е свеж бриз в сравнение с тази в образованието. Реших, че може и да съм луд да защитавам истинския си директор, но не съм глупав, че да стоя повече в такава кочина, събрах си парцалите и напуснах Разград. В града все още се връщам, но в системата на образованието не могат да ме вкарат и с тояга.

Това я чака и героинята на тази поредна образователна драма по лудогорските ширини и дължини. Съжалявам, че ви разкрих дългоочаквания финал на филма...


Веселин ВЕСЕЛИНОВ