Начало Новини Десетки липи са изсечени брутално в Исперих
Десетки липи са изсечени брутално в Исперих
11 July 2018

Десетки липи са брутално изсечени в дървесен пояс близо до квартал „Изток“ в Исперих. Бдителни граждани сигнализираха редакцията за посегателството, изпратиха и снимки от мястото, включително и локацията му в Гугъл мапс.

По данни на читателите ни, дънерите са белязани с червена маркировка, което само потвърждава предположенията им, че става дума за незаконна сеч.

11_07_2018_sech--2.jpg

11_07_2018_se4.jpg11_07_2018_sech--1.jpgСпоред Наредбата за опазване и контрола на горските територии това оцветяване се ползва само в два случая. Първият е, когато стоящи дървета са белязани с неправилно и трябва старата марка да бъде покрита, за да не бъдат отсечени. Вторият е за обозначаване на пънове при констатирано нарушение – незаконен дърводобив.

Видно и от снимките, липите край Исперих са съборени през средата на дънерите, противно на всички правила за санитарна или друг вид регламентирана сеч.

Чакаме адекватно разследване и искаме виновните да бъдат намерени и наказани. Всяко лято мургави бригади обикалят града и околностите и чупят клоните като джелати, за да съберат липов цвят за предаване. В случая наглостта им е стигнала дотам да секат. Нека това да не остава безнаказано, апелират исперихчани.


Мила КЮЛЮМОВА