Начало Новини Делото за загиналите от „Паркстрой“ зацикли
Делото за загиналите от „Паркстрой“ зацикли
11 July 2018

Делото за тежката пътна катастрофа , при която загинаха 46-годишният директор на ОП „Паркстрой“ Звездомир Илиев и 34-годишната общинска съветничка от БСП и служителка в предприятието Петя Петкова, зацикли.

На поредното заседание по процеса в Шуменски окръжен съд вещото лице по автотехническата експертиза коригира част от изчисленията си, което послужи като основание защитата да поиска нова, този път тройна експертиза.


Сходно становище изрази и прокуратурата.

Оказа се, че при изготвянето на заключението специалистът използвал за изходна база неточни данни, в които има отклонение от мястото - ориентир по делото. Това разбира се доведе до пълна промяна във всички изчисления по зададените въпроси.

Сега тройната експертиза ще трябва да се произнесе наново по механизма на произшествието и поведението на водачите, скоростта на автомобилите, опасната зона за спиране зона и прочее.

Следващото заседание ще е след лятната ваканция на съда – през октомври.

Припомняме, че обвиняем за трагичното произшествие е 27-годишният Илиян Стоянов от Шумен, който отговаря за това, че около 12.30 часа на 29 март 2017 година, при управление на „Мерцедес Спринтер“, е извършил няколко нарушения на Закона за движение по пътищата и така е причинил катастрофа, довела до смъртта на повече от един човек.

Стоянов се е движел в посока Шумен-Русе и на забранен участък, при двойна непрекъсната линия, предприел изпреварване на специален товарен автомобил МАН и влязъл в насрещното. По същото време там разрешено изпреварване на камион правел Звездомир Илиев, който се движел в посока към Варна с „Пежо 307“. Двата автомобила се сблъскали в средната лента, а в резултат на удара Илиев починал на място, твърди прокуратурата.

Часове по-късно в болницата издъхнала и колежката му Петя, която пътувала на предната седалка до него.

Според държавното обвинение Илиян Стоянов се е движел с позволена скорост, а пробата му за алкохол е отрицателна. Звездомир Илиев пък е шофирал със 119.52 км/ч при ограничение от 90 км/ч, а кръвният му анализ е отчел 1.02 промила алкохол. Инцидентът обаче не е станал по негова вина, а заради неправомерното изпреварване на Стоянов.

По неофициална информация, на алкохолната проба на Звездомир Илиев е правена и втора контролна, която е отчела по-ниски стойности.

Мила КЮЛЮМОВА