shadravan.jpg abonament1.png
 
 


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Директорът на разградския филиал Станка Дамянова стана професор
08 August 2018

Академичната длъжност Професор“ защити директорът на Филиал-Разград на Русенския университет „Ангел Кънчев“ Станка Дамянова. Тя представи кандидатурата си пред седемчленно жури, което оцени нейните научни материали и статии, плод на дългогодишни проучвания.


08_08_2018_profesor.jpgКомисията единодушно реши, че отговаря на всички процедурни изисквания за заемане на академичната длъжност – научни трудове, публикации, участия в проекти, работа със студенти и докторанти.

Решението беше гласувано официално на факултетен съвет и всички нови носители на академични титли ще получат дипломи на тържествена церемония на 12 ноември в Русенския университет.

Академичното изкачване на проф. Дамянова е резултат от дългогодишна изследователска и преподавателска работа. През 1993 година започва да пише дисертация за създаване и приложение на ароматични продукти от прополис с помощта на научния си ръководител доц. Димитър Димитров от Пловдив.

През 1994 година става ръководител на катедра „Биотехнологии и хранителни технологии“ в разградския филиал на Русенския университет. През 1999 година получава научната степен доктор и продължава работата си с катедра „Технология на растителните мазнини, етеричните масла, парфюмерията и козметиката“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

През 2000 година става заместник-директор на Филиала, а през 2012 година е назначена за директор и вече втори мандат управлява местната Алма Матер. В този период защитава следващата си академична длъжност – доцент, а през 2015 година получава научна степен – доктор на науките.

Нейните научни статии обхващат обработката на етерично-маслени растения с цел приложение в козметиката и хранително-вкусовата промишленост. Другите направления, по които работи, са свързани с разработката на функционални храни, здравословно хранене, етикетиране на храните.

Проф. Дамянова предпочита колективните разработки и високо цени екипната работа, която за нея е гаранция за успех. Един от водещите проекти на Филиал-Разград е създаване на функционално кисело мляко в резултат на дълги проучвания и научна-изследователска работа. Академичното мляко съдържа натурални съставки – овесени ядки, ленено семе, сусам и мед, които се влагат при неговото заквасване, за да подпомогнат млечно-киселата ферментация. Изследванията на научния екип показват, че млякото съдържа седем пъти повече пробиотични бактерии и повече минерални вещества – натрий, калий, магнезий, калций, които са от голямо значение за човешкия организъм.

Филиалът продължава да работи по разработване на здравословни продукти и се създават функционални бисквити, които са част от докторската дисертация на асистент Гьоре Наков.

През годините на управление на проф. Дамянова разградският филиал е включен в международен проект за хранително етикетиране на страните от Черноморския регион. В него са обменяли опит 12 университета от 5 страни – България, Румъния, Русия, Украйна и Молдова. Създадени са разработки, свързани с проследяване на спазване на директивите за етикетиране на храните в Европейския съюз и извън него.

След защитата на новата академична длъжност, Дамянова стана вторият професор от Филиал-Разград, след Нейко Стоянов, който е пенсионер, но продължава да преподава.

Нейната дългосрочна цел е осъществяване на приемственост между поколенията и насърчаване на младите преподаватели да се изкачват по йерархичната академична стълбичка.


Антония КИРИЛОВА