Търсене

Начало Култура Фотографии от 5 континента в Художествената галерия на Разград
Фотографии от 5 континента в Художествената галерия на Разград
07 September 2018

В Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ до 20-ти септември могат да бъдат видени фотографии, наградени с медали от Международния Фото Салон Пловдив. В сряда бе официалното откриване на изложбата. Събитието се организира за пета поредна година в Разград, което директорът на Художествената галерия Тодор Тодоров определи като фестивал на фотографията.


07_09_2018_izlojba.jpgЗа първи път организаторите Любка и Антон Савови, които са брат и сестра, гостуваха лично в Разград, за да споделят с жителите на Лудогорието магията на фотографията. „Това е изкуство на мига, до което докоснем ли се веднъж няма отърване. Започваме да виждаме света около нас в кадри.“, сподели с публиката Антон Савов.

Тазгодишното издание е преминало през София, Габрово, Русе и предстои да зарадва почитателите на фотографията в Бургас, Плевен, Кърджали, Пазарджик и др. Любопитно и похвално е, че от всички партньори на Фото Салона в страната първо представителите на разградската галерия са потърсили активно контакт с организаторите и са отправили покана да гостуват в града. „Това е огромен комплимент.“, заяви Антон Савов.

В петото издание на конкурса в шест раздела са били изпратени 4438 фотографии, представени от 351 автори от 50 държави от 5 континента. Въпреки че българското присъствие е било значително, публиката в галерията изрази съжаление от факта, че Разград не е бил представен в конкурса.

Двамата пловдивчани, родом от Кърджали, запознаха посетителите със своя творчески път и достигането до идеята за организирането на Международния Фото Салон. Стана ясно, че Антон Савов притежава много таланти и се изявява като дърворезбар, художник и фотограф. „Изкуството днес става все по-виртуално, мимолетно и много бързо може да изчезне и да се забрави. Най-трайно остава то, когато е на хартия, това е история. Затова ние може би сме единственият салон, който печатаме изложбите след награждаването.“ Той запозна разградчани и с един интересен факт. През идната 2019 година се навършват 180 години от признаването на фотографията като изкуство.

Директорът на Художествената галерия Тодор Тодоров получи като подарък от организаторите каталог с подбрани фотоси, както и специален кадър, който да прибави към фонда на галерията. „Когато порасна“ е награден с три награди тази година, носител е на Купата на Салона и е дело на норвежкия златен медалист на Националното Сдружение Фотографска Академия. Сред гостите в галерията бяха както художници, така и представители на местната власт, защото, както спомена Антон Савов, „без местната власт, изкуството не би могло да расте и да се развива.“ Заместник областният управител Евгени Драганов получи като комплимент също подарък каталог с фотографии.

„С удоволствие ще продължаваме да посещаваме вашия град, ако сме все така добре посрещани. Страхотна публика, страхотна галерия!“, обобщи за финал Антон Савов.


Десислава СТЕФАНОВА