Търсене

Начало Новини 18 души оцеляха по чудо след сблъсък на бус с ТИР
18 души оцеляха по чудо след сблъсък на бус с ТИР
10 September 2018

Микробус Форд Транзит“ със силистренска регистрация се удари в разградски ТИР на един от завоите към местността Пчелина в събота. В буса, шофиран от 57-годишен мъж от село Калипетрово, са пътували 17 души - пенсионери от силистренското село Срацимир, които отивали на събор в поповското село Садина.

10_09_2018_katastrofa_2.jpg

10_09_2018_katastrofa_1.jpgПри сблъсъка, който, за късмет, не е бил челен, а страничен /ляво в ляво/ бусът прехвърля мантинелата и се преобръща в крайпътното дере.

Причина за удара е навлизането на ТИР-а в насрещното платно. Камионът, натоварен с 30 тона слънчоглед, се движел към Разград и влязъл в насрещното, за да не удари джип, който карал пред него и в един момент рязко намалил, защото пък колата пред него тръгнала в последния момент да завива по черен път.

Всички 18 човека /с водача/ бяха откарани в разградската болница. Оказа се, че най-тежко е пострадал 82-годишният дядо Еньо от Срацимир, който бе приет в кома, със множество съчетани травми и опасност за живота. По наша информация вчера старецът е прехвърлен за продължаващо лечение във Варна.

Шофьорът на ТИР-а, 48-годишният Пламен С. Коцев от Разград, който е и собственик на камиона, бе задържан за 24-часа. Вчера не бе ясно дали задържането му ще бъде удължено с искане на прокуратурата. Вероятността за това бе твърде малка заради факта, че при сблъсъка няма смъртен случай.

Още трима са по-сериозно пострадалите - с различни фрактури и наранявания, останалите са с по-леки травми и най-вече уплашени. „Цяло чудо е, че се отървахме толкова леко“, коментираха някои от оцелелите пътници, виждайки знак в това, че катастрофата се е случила на Малка Богородица.

След катастрофата вицепрезидентът Илияна Йотова, която е патрон на Капанския събор в Садина и по тази причина бе в района, посети разградската болница, за да се информира лично за състоянието на ранените. Йотова е разговаряла с по-леко пострадалите и с лекарите, предложила е да окаже помощ и е попитала има ли нужда от кръводаряване, но лекарите са заявили, че на този етап се справят сами.

Директорът на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Разград д-р Гечо Жеков съобщи още в събота, че медицинският персонал се е справил с тежката ситуация и всички пострадали максимално бързо са транспортирани до болницата, прегледани са и е започнало тяхното лечение.


Снимки: Данче БОЗАДЖИЕВА