shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.04.2019 г.
ekip7-small-2019-4-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Тръгна петиция срещу обгазяването на Разград
12 September 2018

Подписи срещу обгазяването на Разград се събират от вчера под специално подготвена гражданска петиция.

Десетки екземпляри от нея вече са разпространени в хранителни магазини, фризьорски салони, други търговски обекти и обществени места в града.

Към петицията има голям интерес, само за няколко часа я подкрепиха стотици хора, съобщиха за „Екип 7“ активисти на инициативата.

12_09_2018_mirizma-2.jpg

Бланката, под която се полагат подписи, е достъпна в страницата на „Кауза Разград“ във фейсбук и всеки, който желае да подпомогне кампанията, може да изтегли образеца, да го размножи и да обиколи близки и приятели, за да се разпишат.

Подписката ще продължи до 21 септември включително, след което всички екземпляри от нея трябва да бъдат предадени в адвокатска кантора „Моневи“ за окомплектоване.

„Ние, жителите на Община Разград, сме категорично против продължаващото

ежедневно обгазяване с остри задушливи, дразнещи и неприятни миризми (отровен газ

сероводород). Настояваме всички отговорни европейски, държавни и общински

институции, в рамките на своите правомощия, да установят с категоричност кой е

източника на миризмите и да разпоредят незабавно прекратяване на дейността му и на

този геноцид над нас и децата ни. В противен случай сме готови и ще преминем към

ефективни протестни действия до окончателното решаване на проблема“, се казва в петицията.

Решението за изготвянето й е взето в понеделник надвечер, когато на спонтанен първи протест до Часовниковата кула в града са се събрали четиридесетина души. Срещата е била организирана набързо в социалната мрежа като „за начало“, но се е оказала ползотворна.

Присъстващите на нея се обединили около идеята да организират петиция с подписката, както и в срок до 10 дни да изберат Инициативен комитет от поне седем души, който да представлява недоволните пред институциите.

Предстои да се подготви процедурата по внасяне на петицията до компетентните органи, както и да се вземе решение за последващи действия, включително организиране на масов протест. Като възможна дата за него се обсъжда 25 септември, съобщи за общинският съветник от „Кауза Разград“ Калоян Монев.

Той самият е бил сред присъстващите на срещата до Часовниковата кула в понеделник, уточни обаче, че бил там в качеството си на гражданин и че като такъв ще помага в организацията на събитията. Нямал против да влезе и в Инициативния комитет.

Мила КЮЛЮМОВА