shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 21.08.2019 г.
ekip7-small-2019-8-21.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Математическата гимназия най-сетне се сдоби със собствена сграда
19 September 2018

За учениците и учителите от ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ в Разград тази година първият учебен ден беше много вълнуващ и различен, защото го отбелязаха в новия си дом - просторната и ремонтирана сграда в съседство със СУ „Христо Ботев“. Както учениците, така и учителите бяха нетърпеливи заедно да поемат по нов път в новия си дом. Началото бе поставено в деня на св. София, Вяра, Надежда и Любов, символ на премъдростта, което за всички присъстващи бе знак за благополучие.

19_09_2018_uchilishte-4.jpg

19_09_2018_uchilishte-3.jpgДиректорът на Математическата гимназия Мануел Василев се пошегува, че „много от Вас за пръв път ще влязат в новата ни сграда, а някой от нас още се губим в нея“. Освен че учебното заведение вече се помещава на по-голяма площ, оборудването в кабинетите също е модернизирано. Компютърните зали разполагат със съвременни лаптопи, заменили морално остарелите настолни компютри. За да се следи опазването на материалната база, е внедрено супер видеонаблюдение с 50 видеокамери. До края на месеца се очаква да заработи и училищното барче.

Мануел Василев благодари на завършилите тази година за постигането на най-висок резултат от зрелостните изпити в областта. „Ние сме горди, че сме единственото средно училище в Разградско, което няма двойки на матурите“, каза Василев. Общият брой на учениците, решили да продължат образованието си в гимназията тази година, е 130, разпределени в паралелки в пети и в осми клас. Възможността, която дава гимназията за реализация както в България, така и в чужбина, изтъкна като причина за избора си осмокласничката с най-висок резултат сред новоприетите Доротея Георгиева. За да покажат, че учениците от Математическата гимназия нямат талант само в областта на природните науки, дванадесетокласничката Петя Ризова и Християна Наковска от девети клас поздравиха с песни своите съученици.

От тази година доскорошният заместник-директор на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ Красимир Стоянов става част от учителския колектив. В дух на приемственост, учителската професия ще практикува в гимназията и неин бивш възпитаник.

Гости на тържеството бяха народният представител Десислава Атанасова, областният управител Гюнай Хюсмен, началникът на РУО Ангел Петков, отскоро заемащата поста директор дирекция „Хуманитарни дейности“ Елка Драмалиева, Нурай Иньонтепе – генерален консул на Република Турция в Бургас, Махмуд Чевик – директор за Балканските страни и Източна Европа в Държавната агенция за координация и сътрудничество към президента на Република Турция, Шенол Генч – аташе по култура и образование към посолството на Република Турция, курсанти от Висшето военноморско училище, бивши учители и възпитаници. Представителите на съседката ни поднесоха своите подаръци за учениците – топки, комплекти за федербал, както и спортни екипи в подкрепа на бъдещите отличия. Те пък получиха за спомен символа на гимназията – шал с нейната емблема. След което дойде и дългоочакваният миг – моментът, в който беше открита новата табела на входа на гимназията, дарение от отдел „Образование“. После тръпнещите от очакване ученици пристъпиха новия праг.


Десислава СТЕФАНОВА