shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.06.2019 г.
ekip7-small-2019-6-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Делото за загиналите от „Паркстрой“ пак се отсрочи
08 October 2018

Делото за тежката пътна катастрофа , при която загинаха 46-годишният директор на ОП „Паркстрой“ Звездомир Илиев и 34-годишната общинска съветничка от БСП и служителка в предприятието Петя Петкова, отново се отсрочи.

Дни преди заседанието, което трябваше да се състои миналата седмица, вещите лица подали молба за отлагане, тъй като не били готови с възложената им през юли експертиза.


Припомняме, че предходния път в залата на Шуменски окръжен съд авторът на автотехническото заключение коригира част от изчисленията си, което послужи като основание защитата да поиска нова, този път тройна експертиза.

Сходно становище тогава изрази и прокуратурата.

Оказа се, че при изготвянето на заключението специалистът използвал за изходна база неточни данни, в които има отклонение от мястото - ориентир по делото. Това от своя страна до пълна промяна във всички изчисления по зададените въпроси.

Така в крайна сметка съдът уважи претенциите на защитата и държавното обвинение и назначи тройна експертиза, която да се произнесе наново по механизма на произшествието и поведението на водачите, скоростта на автомобилите, опасната зона за спиране зона и прочее.

Делото беше отложено за след лятната ваканция на съда – 3 октомври. И на тази дата обаче процесът не претърпя никакво развитие, тъй като заседание нямаше. Следващото пък е насрочено за средата на ноември, когато евентуално заключението трябва да бъде готово.

Ако производството обаче продължава с тези темпове, няма никакви шансове да приключи в рамките на тази календарна година.

Обвиняем за трагичното произшествие е 27-годишният Илиян Стоянов от Шумен, който отговаря за това, че около 12.30 часа на 29 март 2017 година, при управление на „Мерцедес Спринтер“, е извършил няколко нарушения на Закона за движение по пътищата и така е причинил катастрофа, довела до смъртта на повече от един човек.

Стоянов се е движел в посока Шумен-Русе и на забранен участък, при двойна непрекъсната линия, предприел изпреварване на специален товарен МАН и влязъл в насрещното. По същото време там разрешено изпреварване на камион правел Звездомир Илиев, който се движел в посока към Варна с „Пежо 307“. Двата автомобила се сблъскали в средната лента, а в резултат на удара Илиев починал на място, твърди прокуратурата.

Часове по-късно в болницата издъхнала и колежката му Петя, която пътувала на предната седалка до него.

Според държавното обвинение Стоянов се е движел с позволена скорост, а пробата му за алкохол е отрицателна. Звездомир Илиев пък е шофирал със 119.52 км/ч при ограничение от 90 км/ч, а кръвният му анализ е отчел 1.02 промила алкохол. Инцидентът обаче станал заради неправомерното изпреварване на шуменеца.

По неофициална информация, на алкохолната проба на Звездомир Илиев е правена и втора контролна, която е отчела по-ниски стойности.

Мила КЮЛЮМОВА