shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.06.2019 г.
ekip7-small-2019-6-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Дилен ДИЛОВ: В света не е открита друга кремъчна работилница с толкова много отломъци
08 October 2018

За първи път при разкопки в Разградски регион разкрихме гроб, в чийто гробен инвентар има и каменна тесла. Нека припомним, че в предишните години бяха открити две погребения, в които покойниците държат каменна бойна брадва от перфектно полиран зелен камък. От същия материал е и откритата тази година каменна тесла.


08_10_2018_dilov-1.jpgГробът е мъжки, на изключително здрав израснал индивид, който може би е бил около 180 см висок. Костите са взети за изследване в София и тепърва ще се разбере възрастта и причините за смъртта.

Другата най-ценна находка тази година е медна бойна брадва, каквато намираме за първи път, откак има разкопки в Каменово от 2015 г. насам. Медната брадва е от „култура Варна“, тъй като подобни има открити във Варненския некропол. Със сигурност в Каменово не е обработвана мед, така че медната брадва е пристигнала тук в резултат на обмен срещу кремъчни изделия. Медта и златото са първите обработвани метали в човешката история, но медта е била по-ценна от златото, тъй като от мед се правят оръжия и сечива, а златото е по-меко и е било използвано само за украшения.

08_10_2018_dilov-3.jpgИ трите гроба, открити това лято, са изключително интересни и дори погребалният ритуал е различен. В гроб 16 има заровено тяло в поза хокер наляво (вътреутробна поза), а върху заровеното тяло са положени обърнати с дъното нагоре четири съда - три големи керамични купи и едно малко гърненце. Различен ритуал разкриват разкопките, проведени в Радинград през 80-те години, където съдовете са били полагани не върху тялото, а пред него, по обичайния начин с отвора нагоре. Некрополът в Каменово има ясно различим план, всички погребани са положени с глава на североизток с поглед на изток. Но тази година е открито едно необичайно погребение – починалият е в точно обратната посока /на югозапад/ при това положен на гръб.

08_10_2018_dilov-2.jpgНаправена бе и статистика на броя кремъчни отломъци в дълбочина 15 см. В голямата кремъчна работилница са открити по няколко хиляди кремъчни отломъци на квадратен метър. В света няма известна подобна праисторическа работилница с такова количество отломъци /т.е. с толкова активно производство на кремъчни оръдия на труда/. Интересното е, че готовата продукция е изключително малко, което доказва, че е била произвеждана за износ. Намерихме около 12 кремъчни тесли в различна фаза на изработка.

В съвременния пласт е открита и монета от 1881 година, това е първата българска монета, т.нар. гологан. Изразът „черен гологан не се губи“ е свързан с това, че монетата е много голяма по размер и добива черна патина. Другата изненадваща находка в съвременния слой е венециански корабен жетон от 18 век, който е бил използван като разменна монета по пристанищата, а според някои автори е свързан с хазартните игри.


Снимки: Дани КУМАНОВА и Петя РАДКОВА


*Най-ценната находка от това лято е медната брадва /отляво/, защото преди 6500 г. медта е била по-ценна от златото. Каменна тесла /в средата/ също се открива за първи път в Разградски регион, а находката вдясно е каменна бойна брадва, с която обикновено са били погребвани мъжете в некропола в Каменово.

*Венецианският корабен жетон

*Погребаният е държал каменна брадва в ръцете си, както и в другите две мъжки погребения от праисторическия некропол в Каменово. Тук обаче, на нивото на коленете е открита и каменна тесла - предполага се, че е била окачена на пояса на мъжа.