shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.06.2019 г.
ekip7-small-2019-6-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Ром заплаши с убийство лекар в Спешното на Разград
08 October 2018

Пореден случай на агресия с участието на роми изправи на нокти дежурния екип в Спешното отделение на Разградската болница вечерта на 3 срещу 4 октомври.

И тъй като подобни инциденти започват да се превръщат в ежедневие, а от усещането за безнаказаност пациентите придобиват още по-голяма смелост, този път ръководството на МБАЛ „Св.Иван Рилски“ в лицето на д-р Гечо Жеков обяви, че ще съди нападателя.


08_10_2018_bolnica.jpgПред екип на вестника в петък лекарите и сестрите, които са станали участници и свидетели на случилото се, разказаха, че въпросната вечер всички зали на Спешното били пълни, а кушетките и леглата заети.

На смяна в неотложния и в спешния кабинети били д-р Станимир Георгиев, д-р Кръстю Кръстев и сестрите Мехмедова и Христова. За консулт от хирургичното отделение бил повикан и д-р Тодор Тодоров.

Имахме тежък ортопедичен случай, шиехме и болен, когато започна жестоко блъскане и ритане по вратите. Въпросният мъж, видимо пиян, започна да крещи: „Детето умира. Нищо не правите!“. Ние дори все още не бяхме прегледали бебето, не знаехме и че е отвън, тъй като обработвахме пациенти. Видяхме, че е пеленаче, имаше бяло около устата и преценихме, че трябва веднага да го аспирираме. Повикахме реаниматор и педиатър. Жената, която го държеше на ръце, вероятно бабата, отказа да го даде, а мъжът започна отново да крещи и да ни нарежда да работим така, както е в скута й: „Както ви кажа, така ще правите. Ще ви убия, ако умре, ще видите какво ще ви се случи!“. Отказаха да ни го дадат да го сложим на носилка и трябваше да аспирираме така, разказваха за кошмара един през друг медиците пред екипа ни.

Най-сериозни проблеми с агресивния мъж си навлякъл д-р Георгиев, който дошъл от неотложния кабинет, когато чул врявата. Той помолил на няколко пъти роднината на бебето да напусне стаята, за да не пречи на работата на лекарите. В отговор ромът свил юмруци насреща му и започнал да го заплашва, че ще го убие, ще го затрие и други от този род.

Тъй като охраната на болницата не успяла да се справи с него, за да не се стигне до физически сблъсък, д-р Кръстев натиснал паник бутона и в отделението пристигнал екип на СОД.

Състоянието на бебето вече беше овладяно, проплака и видимо изглеждаше по-добре. По преценка на педиатъра беше насочено за хоспитализация в Детско отделение с предполагаема аспирационна пневмония. Въпреки че беше оказана спешната помощ и детето се подобри, този човек продължи да създава проблеми и да ни пречи да работим. Близо половин час ме преследваше по вратите и ми крещеше, че ще ме убие. В отделението беше дошъл с поне още четирима души от фамилията си, разказа д-р Георгиев.

Наложило се да повикат полиция, която да изведе беснеещия мъж от болницата.

С това обаче нещата не приключили. И на следващия ден, явно след свиждане в Детското отделение, същият човек видял д-р Георгиев по коридора и отново започнал да го заплашва.

Случилото се той и колегите му квалифицираха като психически тормоз. Признаха и че да се работи под стрес и заплахи, докато в ръцете ти е нечий живот, е много рисково.

Как да работим след такава агресия и да се концентрираме, да се сме любезни и мили с останалите? Затова пациентите се настройват срещу нас, но ситуацията вече е извън контрол. Нощните дежурства, а напоследък и дневните, станаха опасни за нас, разказаха лекарите и сестрите.

Директорът на болницата пък обърна внимание, че именно този контингент, който създава проблемите и има претенции към обслужването, в по-голямата си част е здравно неосигурен.

Не мога да оставя колегите да работят в тази среда и да се чувстват незащитени. Недопустимо е подобни неща да се случват в болница и ако позволим да се превърнат в практика, ще се стигне до трагични инциденти. Това не е начинът да търсиш лекарска помощ и хората трябва да го разберат, категоричен беше д-р Жеков и обяви, че вече е потърсил адвокатска помощ и твърдо застава зад колегите си.

Иначе в петък в официалния си бюлетин от ОД на МВР-Разград съобщиха, че около 21.00 часа на 3 октомври е бил получен сигнал за мъж, който отправя заплахи и закани за убийство спрямо дежурен лекар в Спешното отделение на Разградската болница. На място полицейските служители установили 19-годишния Дж.С., живущ в село Стражец, който бил завел племенницата си в лечебното заведение за преглед. След като му съставили протокол за предупреждение, мъжът заедно с роднините си тръгнал. На 4 октомври отново отишъл в болницата и при среща с 31-годишния доктор продължил да се заканва и да го заплашва.

По този повод била започната проверка по чл.144, ал.2 от Наказателния кодекс за закана срещу длъжностно лице по повод изпълнение на службата му, който предвижда лишаване от свобода до пет години.

„Екип 7“ ще продължи да следи случая и призовава спрямо нарушителя да бъде приложена цялата строгост на закона, тъй като утре на мястото на тези лекари и сестри може да всеки един от нас. Повече и по-тежки наказания за агресивните хора от този етнос очевидно са единствения път да се постигне така нареченото „ромско включване“.

Мила КЮЛЮМОВА