shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.06.2019 г.
ekip7-small-2019-6-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Тръгна делото за фаталната злополука от водния цикъл на Исперих
10 October 2018

Три години и един месец след тежката злополука при изпълнението на проекта за водния цикъл в Исперих, в резултат от която загинаха двама души, делото по случая тръгна.

Вчера пред състав на Окръжен съд-Разград се изправиха 41-годишният Росен Вителов от Варна и 51-годишният Емил Енчев от Етрополе.


Според прокуратурата двамата при условията на независимо извършителство на 9 септември 2015 година причинили смъртта на 24-годишния Бейнур Зелкиф от Тодорово, издъхнал същия ден, както и на 76-годишния Руфи Ехлиман от Исперих, починал на 26 септември.

Деянието било извършено по непредпазливост поради немарливо изпълнение на правнорегламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, сочи обвинителният акт.

Вителов, като технически ръководител в „Кристална вода – София“, при изпълнение на ремонтни дейности на ул. „6-ти септември“ по проекта за водния цикъл на Исперих, нарушил общо 15 текста от Наредба 2 от 2004 година за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи и приложението към нея, твърди прокуратурата. Сред обвиненията са това, че е не била спазена технологията за последователността на изпълнение на дейностите, строителната площадка не е била оградена с временни плътни съоръжения, не е била прекратена работата при наличието на непосредствена опасност за здравето на работниците, не е била проверена устойчивостта на откосите, допуснат е достъп на външни лица, а при свличането на земния пласт работата не е била прекратена и не е дадена възможност на хората да напуснат опасната зона.

Енчев пък, като шофьор на МАН в “АКА транс“ - София престъпил общо пет текста от Закона за здравословните и безопасни условия на труд, Наредба 2 от 2004 година и приложението към нея. Водачът се движел с камиона, натоварен със 7-8 тона пръст, в непозволена близост с изкопа при наличие на хора в него и в резултат на това стъпката на лявото ходово колело попаднало в зоната на естествено срутване на откоса.

За три дни е насрочено заседанието по процеса, което започна вчера. До четвъртък включително трябва да бъдат разпитани общо 37 свидетели, първите 14 от тях бяха призовани за вчерашния ден. По делото ще бъдат изслушани и девет вещи лица, които са готвили експертизите.

Припомняме, че в деня на инцидента, Бейнур Зелкиф ралотеше в трап, дълбок около 3-4 метра, когато товарен „МАН“, преминаващ непосредствено до ръба на изкопа, се свлече заедно с тонове земна маса върху него.

След изтеглянето на пропадналата машина започна операция по издирването на работника. Тя продължи близо три часа, като за отстраняването на свлечената пръст бяха използвани багери и лопати. В крайна сметка Бейнур беше открит мъртъв.

От внесения сега обвинителен акт става ясно, че минута-две преди инцидента, шофьорът Енчев видял че Руфи Ехлиман, живущ в близката къща, стои на 70-80 см от трапа и наблюдава работата. Камионът вече бил на метър от изкопа и водачът свирнал с клаксона на Ехлиман да се махне. Възрастният човек обаче не помръднал и шофьорът потеглил рязко с товарния автомобил, колелото попаднало в зоната на естественото срутване, возилото изгубило устойчивост, наклонило се и пропаднало в изкопа. Свличащата се земна маса затрупала Бейнур, повлякла надолу и Руфи. Тялото на стареца се превъртяло няколко пъти и попаднало в ниша, образувана от камиона и стената на изкопа. Той бил изкаран от там, можел да се движи сам, но тъй като изпитвал силни болки бил откаран от сина си в болница. Въпреки положените от лекарите усилия, дни по-късно също издъхнал.

Мила КЮЛЮМОВА