shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.06.2019 г.
ekip7-small-2019-6-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Разградска поетеса е лауреат на конкурса „Есенни щурци“
10 October 2018

Павлина Стаменова отново заяви своето силно присъствие на българската литературна сцена. Тя е лауреат на Специалната награда на община Хасково в престижния литературен конкурс „Есенни щурци 2018“. Конкурсът се провежда в село Горски извор, Димитровградска община, и тази година с творби участваха над 50 творци от три държави. Представилите се български поети са 40, останалите са от Русия и Македония.


10_10_2018_pavlina.jpgПредседател на журито беше големият български поет Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей.

Откровен творчески портрет на поетесата бе включен и в литературния сборник /обзор/ на Снежана Галчева „Като цвете в скалата“.

Павлина Стаменова е лауреат на НЛК „Голямата книга на малкия град“ /2015/, носител на Първа награда от конкурса „Белоцветните вишни“ /2017/ за стихотворението си „Вишнев сняг“, лауреат на МЛК „Изящното перо“ /2017/ в Чикаго за стихотворението си „Нестинарка“. И това са само малка част от наградите на разградчанката, извоювани през годините. Следващата си стихосбирка поетесата е нарекла „Дневник на сърцето“.

„Като цвете в скалата“ се състои от три ясно обособени секции – „В десет въпроса“, „Творци на нашето съвремие“ и „И да се върнем назад във времето“ и проследява литературния живот на пишещите българи в България и зад граница. Авторката му, поетесата Снежана Галчева, е писател и журналист, член на СБЖ и на Конфедерация на българските писатели. Съосновател е на Чикагския литературен салон, организатор и модератор на Първия фестивал на българската култура в Чикаго /2015/ и председател на Салона за българска култура и духовност в Града на ветровете. Интервюто с поетесата Павлина Стаменова е включено в първата секция на книгата „В десет въпроса“.

През последните години множество литературни срещи с български творци се осъществяват в Чикаго. Жадни за Родината, нейното творчество, дух, традиции и песни, българите от българската диаспора в Чикаго основаха училище „Джон Атанасов“, което отново обяви прием тази година. Към православната църква „Света София“ в Чикаго съществува и Българското училище „Света София“, което действа на принципа на неделните училища.

Творческият портрет-интервю на Павлина Стаменова е публикуван в един от априлските броеве на чикагския вестник „България сега“ в рубриката „Личности“. На страниците на „България сега“ в същата рубрика са представяни още Тихомир Митов – музикант, Ник Филипов – актьор, Кристи Дечева, кралица на красотата, Дейзи Ланг – актриса и шампионка по карате и кикбокс, Славин Славчев, певец и музикант, Гълъбина Митева – поетеса, Стефан Командарев – режисьор, Ники Комведенска – поетеса, „Човекът – глас“ Красимир Аврамов, Станислав Марашки, писател и журналист, Добромир Банев - поет.

На 14.09.2018 година в София се състоя премиерата на литературния сборник „Изящното перо – 2017“ /Том 1 и Том 2/, в който са събрани всички творби, изпратени за едноименния конкурс. Тогава бе представена и книгата „Като цвете в скалата“.


Сара АСЕНОВА