shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.06.2019 г.
ekip7-small-2019-6-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Кметът на Разград и заместниците му се срещнаха с колегите си в Авджълар
10 October 2018

Делегация, начело с кмета на община Разград д-р Валентин Василев и с участие на двамата заместник-кметове Галина Георгиева и Ердинч Хасанов, участва в среща на бивши и настоящи борци с български произход, която се проведе в края на миналата седмица в Авджълар, Република Турция.


10_10_2018_avjilar-1.jpg10_10_2018_avjilar-3.jpg

По време на визитата те се срещнаха с д-р Хандан Топрак - кмет на побратимения на Разград град в Турция. Хандан Топрак e единствената жена кмет в мегаполиса Истанбул

Авджълар е квартал на град Истанбул, Турция. Той е център на околия /градски район, нещо като нашите общини/ Авджълар на вилает Истанбул. Районът е нов в западните покрайнини на европейската част на Истанбул, току на входа на града от към магистралата от българската граница, в южната си част районът опира в Мраморно море.

Населението на богатия квартал е близо 400 000 души, което го нарежда на 14 място от 39-те квартала на мегаполиса Истанбул.

Квартал Авджълар е известен като „българския квартал“ от години, поради факта, че голяма част от жителите му са български турци, преселници там в продължение на няколко десетилетия. В Авджълар има дори няколко „български“ кафенета, в които предлагат български питиета и обслужване на български език.

Това е първата среща между кметовете на двете общини. Двамата обсъдиха предстоящо преподписване на споразумението за сътрудничество между Разград и Авджълар, което изтича в края на месец ноември тази година.

Връзките между двете общини имат 18-годишна история. Началото е поставено на 20 април 2000 година. Последното споразумение за сътрудничество в сферата на икономиката, туризма, образованието и културата, чийто срок изтича сега, бе подписано през 2013 година в Разград от тогавашните кметове на двете общини Денчо Бояджиев и Мустафа Деирменджи.