shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.06.2019 г.
ekip7-small-2019-6-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Маестро Георги ЧИМШИРОВ: Виждам упадъка на симфоничното дело в Разград!
10 October 2018

На мен се падна „честта да обявя, че Международният конкурс за млади пианисти и композитори „Димитър Ненов“, чиято идея за него беше моя и трябваше да бъде от 9 до 12 октомври 2018 година, няма да се проведе!

Кога и дали ще бъде проведен, не се знае.


10_10_2018_cimshirov1.jpgАз, Георги Чимширов, съм основателят на Международния конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“ през 2001 година и двигател за провеждането на всички конкурси до 2013 година, в продължение на 12 години. Съчувствам Ви, драги кандидати, за положения труд за подготовката си. Съчувствам и на вашите преподаватели за отделеното от тях време за Вашата подготовка. Това е положението! Много жалко! Приемете от мен едно голямо извинение и дълбок поклон!

Аз съм бил диригент и директор на Разградска филхармония от 1971 до 2013 год. /42 години/. Под мое ръководство оркестърът е постигнал своето развитие, след закриване на Държавния симфоничен оркестър в Разград, от малко оркестърче от двайсетина оркестранти, повечето пред пенсия, до голям и пълен симфоничен оркестър с 52 оркестранти през 1995 г. - вече Разградска филхармония, преименувана по-късно в Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“.

Имали сме много успехи в редовната си дейност и в задгранични турнета до Швеция, Германия, Италия, Турция, Гърция и др.

Милчо Левиев пише в Златната книга на оркестъра: „За мен бе чест да музицирам с Разградския симфоничен оркестър. Маестро Георги Чимширов е прекрасен диригент с широка музикална култура и вкус. Той доказва, че „провинциални“ оркестри могат да бъдат на високо професионално и артистично ниво. Благодаря за чудесния концерт! /2 юни, 2005/“.

Ако доживея до 11 февруари 2019 година, ще навърша 80 години, от които отдадени на Разградския симфоничен оркестър – 42. Виждайки настоящият упадък на делото, за което съм отдал половината от живота си, аз имам усещането че съм пропилял живота си за „безсмислена кауза“. Разград - град с такава дълга музикална традиция, с такива будители като Христофор Чалгаджиев, Илия Бърнев, Стефан Вачев и редица професионални диригенти от Държавния оркестър до днес, не е признат даже по статут за оркестър, въпреки че продължава се нарича Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов. А проф. Николай Тонев наричаше Музикалния Разград – „Българския Ваймар! Тъжно!...

Бих искал да направя своя бенефис с участието на младия и много талантлив пианист от Разград Фидоси Керчев, завършващ в Брюксел своята бакалавърска степен през юни 2019 г., с Шуман – Концерт за пиано. Имам и предложение за програма, съобразена със състава на оркестъра на ТМЦ Разград: Димитър Ненов - Ал. Райчев – Миниаюри, Р. Шуман – Концерт за пиано в Ла минор, и Й. Хайдн – Симфония 104 (Втора лондонска). Дано се осъществи и последната ми мечта!