shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.06.2019 г.
ekip7-small-2019-6-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Ученици от Езиковата гимназия се завърнаха от сърцето на Русия
16 October 2018

Петдневна разходка в столицата на Русия имаха ученици на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ - Разград. Екскурзията им бе присъдена като специална награда за представянето им в XII Национален ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне“, посветен на 140 години от края от Руско-турската освободителна война.


18_10_2018_rusiq_2.jpgВ надпреварата участваха над 3000 ученици от цялата страна. В категория „Реферати“, „Рисунка“ и „Мултимедийни продукти“ наградите обраха ученици от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ - лауреати станаха Мартина Петрова и Мерлин Кязим с научен ръководител Румяна Раденкова и Мартина Иванова с научен ръководител Веселина Милушева.

В разделите „Есета“ и „Журналистически материал“ бяха отличени двама ученици от Кърджали и Пловдив.

До Москва и обратно талантливите деца пътуваха с преподавателката по история и цивилизация Румяна Раденкова.

„Екскурзията беше изключително интересна. Москва е огромен мегаполис, създаден с имперски замах, с богата култура и история. Има над 431 музея, 85 ВУЗ-а, 72 театри, 109 кинотеатри, много градини и лесопаркове. Над 50 зелени „оазиса“, между които най-големият парк е „Гогол“. Екскурзоводът ни Валерий беше човек с богата руска душевност, интелигентен, добронамерен и отзивчив. Показа ни най-важните забележителности на Москва. Нашите деца направиха впечатление на организаторите със своята любознателност, ерудиция и възпитание. Всеки би се гордял с такива ученици“, похвали се учителката.

18_10_2018_rusiq_1.jpgПо време на екскурзията групата се е разходила по легендарната улица „Арбат“, където в различни времена са живели и пребивавали известни личности като Пушкин, Гогол, Толстой, Чехов, Блок. В туристическия маршрут е бил и паметникът на цар Петър І – най-големият в света, висок 98 метра, изработен от 660 тона бронз.

„Минахме по красивия „Мост на влюбените“ над река Москва, от който се разкрива уникална гледка към града и плаващите фонтани. Видяхме Кремъл, както и символите на руското могъщество – „Цар Топ“ и „Цар Камбана“, най-големите в света. Посетихме Спаската кула, храма на Василий Блажени, Вечния огън на пост №1 на Русия при гроба на Незнайния воин. Впечатляваща беше и Третяковската галерия със своите над 100 хиляди платна от древни времена до днес. Посетихме Музея на космонавтиката с барелефите на Гагарин, Терешкова и всички руски космонавти, емблематичния Болшой театър. Времето, прекарано в Историческия музей, беше като пътуване с „машината на времето“ - от древноруската държава, средновековното й минало, татаро-монголските нашествия, огнищата на култура до наши дни“, разказа след завръщането си Румяна Раденкова.