shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.06.2019 г.
ekip7-small-2019-6-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Василена Костадинова е новият стипендиант на проф. д.п.н. Пламен Радев
16 October 2018

Единадесетокласничка от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ с постижения в областта на природните науки е тазгодишният стипендиант на проф. Пламен Радев.

Преподавателят в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който е родом от Разград, за четвърта поредна година осигурява целогодишна стипендия на отличник от Езиковата гимназия.


18_10_2018_radev-6.jpgС решение на Педагогическия съвет на училището за неин носител през учебната 2018/2019 година бе определена Василена Костадинова от 11 „б“ клас, паралелка „английски и немски език“. От постъпването си в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ до момента тя е с успех 6.00, а последното й по-голямо постижение е второ отборно място на Националното състезание за ключови компетентности по природни науки.

В понеделник, по традиция първата месечна сума й бе връчена лично от проф. Радев на церемония в актовата зала на гимназията. Преподавателят я изненада като обяви, че тази година стипендията е повишена и ще е в размер на 150 лева, както и че я присъжда може би за последен път, тъй като самият той смята догодина да се пенсионира и да стане „стипендиант“ на НОИ.

Василена пък му благодари, заяви, че е щастлива, че има шанса да бъде носител на стипендията и изрази признателност към преподавателите си, с чиято помощ е постигнала този успех.

18_10_2018_radev-12.jpg

Изненада имаше и за професора. Директорът на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ Пейчо Георгиев обяви, че заедно с главния редактор на „Екип 7“ и бивш възпитаник на гимназията Митко Ханчев поставят началото на Инициативен комитет, който ще предложи проф. Радев за почетен гражданин на Разград.

Основания за това има достатъчно – въпреки че от години не живее в родния си град, преподавателят е написал и издал девет книги, посветени на Разград, дарил е множество печатни трудове на местни институции, а с жеста си да присъжда академична стипендия на отличници от гимназията ни, събуди и други хора да помагат на даровити деца, посочи Пейчо Георгиев.

Митко Ханчев бе лаконичен, но пък успя да развълнува професора, като го обяви за „последният жив възрожденец“.

А че делата на преподавателя се ценят високо и от други, показа опашката от учители, които пожелаха да се подпишат под предложението за издигането му за почетен гражданин.

Мила КЮЛЮМОВА