Търсене

Начало Оживление Разградският мюзикъл „Бразилски нощи“ с блестяща премиера в София
Разградският мюзикъл „Бразилски нощи“ с блестяща премиера в София
31 October 2018

По-малко от месец след премиерата на завладяващия и новаторски разградски мюзикъл „Бразилски нощи“ на родна сцена, целият екип на представлението вдигна на крака и препълнената зала на Музикалния театър в София. Това се случи на официалната му премиера в столицата в понеделник. Сред присъстващите бяха представители на различни културни среди – музиканти, поети, както и театрални критици.

31_10_2018_noshti-3.jpg

Публиката беше възпламенена от енергията, с която се раздадоха всички на сцената, претворявайки сценичното пространство във феерия от едновременно музикално и актьорско майсторство с висока художествена стойност. Талантливите артисти доказаха пред столичани, че и в малкия Разград културата се развива със стремглави темпове. А мюзикъл, засягащ универсални теми, като свободните воля, дух и избор да замениш тесногръдия поглед към света за авантюристичен, приключенски и вълнуващ живот, подтикна въображението да полети към нови хоризонти.

31_10_2018_noshti-1.jpgПреди началото на представлението в гримьорните на Музикалния театър течеше последна трескава подготовка и финални приготовления. Всички артисти бяха обзети от ентусиазъм и тръпнещо вълнение преди появата си на сцената. Въпреки това, чаровната и зареждаща със своето въодушевление певица Прея намери време, за да сподели емоциите си от работата по мюзикъла. „В началото не можех да видя грандиозния спектакъл, който си представяше Андрей Калудов, докато не започнаха същинските репетиции“, призна тя. Днес вече, след първото си участие в толкова мащабна театрална продукция като „Бразилски нощи“, тя е силно мотивирана и вдъхновена да „споделя изкуството с публиката“, както самата тя определи преживяването. Личният мотив, който я подтиква да се включи в проекта, е предизвикателството да пее, танцува и да се превъплъщава в образ едновременно. Тя не скри и приятната изненада, която е изпитала, стъпвайки за първи път в града ни: „Имам само приятни спомени и впечатления оттам. Много ми хареса китният и уютен център“. „Артистите от Разград имат висока професионална етика, вдъхновяващо е да се работи с такива хора“, обобщи тя и разкри, че след всяка репетиция режисьорът има нови идеи за подобрения, за да усъвършенства представлението.

Директорът на Театрално-музикалния център Тодор Мадолев отчете, че разлика между поставянето на мюзикъла на разградска сцена и представянето му пред софиянци не съществува. „Единственото различие са подобренията, които настъпват в процеса на работа. Стремежът ни е да показваме максимално най-добрия вариант навсякъде, където сме“, подчерта той. Също така стана ясно, че в момента текат репетиции и за спектакъла „Аламинут на живо“.

Разгорещени вече, след стоте процента, с които се раздадоха пред публиката, част от новите попълнения в Театрално-музикалния център, за които беше съобщено по-рано в „Екип 7“, а именно Яцек, Филип и Даниел, също „вдигнаха завесата“ за емоциите, които преживяват, откакто са част от разградската културна институция. „Участието ни в „Бразилски нощи“ е нашият по-сериозен дебют“, разказаха тримата младежи. Преживяванията, с които слязоха от сцената в понеделник, бяха силно позитивни, по-точно „кадаиф от положителни емоции“, по техни думи. Те обраха едни от най-бурните овации. „Дължим го на здрав труд, на пот, отдаденост, любов, отношение и бразилски хъс“, пошегуваха се тримата възпитаници на НАТФИЗ. Също като Прея, и те отбелязаха професионализма на целия екип, който стои зад пожънатия успех и се старае винаги да е „по-добър от вчера“. „Процесът беше много лек, нещата се случваха изключително приятно, беше страхотно“, заключиха те. Интересно е защо са избрали да се развиват професионално именно в Разград след приключването на висшето си образование в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. За тях това е придобит опит, а не изключват възможността бъдещите им артистични постижения също да се реализират, докато са част от разградския театър. „Все пак, тази вечер сме в Музикалния театър в София, който щеше да се пръсне по шевовете, благодарение на разградския театър“, обърнаха внимание те. Относно бъдещето, ето как го виждат с леки хумористични закачки помежду си: „световна популярност, оскари, успехи, щастие, много положителни емоции и приятелства”.

Съществен факт, който остана незабелязан от публиката, беше вирусната настинка, с която и въпреки която Кристина Димитрова пя и танцува. Причината това да остане скрито за окото на зрителя, тя обобщи така: „Мобилизирах се, защото няма как да изложа всички, това е голяма отговорност и смятам, че това е най-силният спектакъл, който сме играли до момента“. Нейната причина да приеме ролята в „Бразилски нощи“ е желанието ѝ да бъде видяна в по-различна творческа светлина, а песните на Стефан Димитров допълнително са я примамили. „България отдавна има нужда от подобни спектакли с музика“, отбеляза певицата.

Авторът на либретото и постановката на „Бразилски нощи“ Андрей Калудов също изказа своите оценка и мнение: „Да се направи мюзикъл е една много тежка, мащабна и рискована задача, но е и голямо удоволствие. Оживяват герои, написани от един гениален автор – Жоржи Амаду. Винаги, когато взимаш нещо на много високо ниво, поемаш риска то да не бъде на същото ниво, на което е написано. Затова рискът е много голям, но пък удоволствието е още по-голямо“. Той бе категоричен и, че „всичко има връзка – доброто либрето, хубавите текстове на песните и подходящ, обновен, смел театър с ново мислене, който се стреми към европейска и световна чувствителност с универсални актьори, които умеят да пеят, танцуват и които владеят превъплъщението“.

В крайна сметка, публиката, „последната брънка от цялата верига, наречена мюзикъл“, както я нарече Андрей Калудов, е тази, която дава крайната оценка за положения труд и представения ѝ краен творчески продукт. А в понеделник вечер нестихващите ръкопляскания на пълната зала бяха нееднозначен сигнал как се представиха артистите. „Не само софийската публика, и разградската оцени представлението високо. Много съм доволен как последната разбира един сложен литературен материал, защото той не е битов, а съдържа философски моменти. Струва си човек да работи в Разград!“, убеден е Калудов.

Цветя на сцената след края на представлението бяха поднесени от името на областния управител на Разград Гюнай Хюсмен.

Мюзикълът тепърва предстои до края на сезона да обиколи различни градове из цяла България, като първата спирка е на 12-ти ноември в Добрич. След това ще зарадва зрителите и в Казанлък, Бургас, Кюстендил, Пловдив...Тодор Мадолев каза, че ще се играе на сцена, докато има интерес от страна на публиката.

На 13-ти ноември от 19 часа в Разград пък предстои премиерата на постановката „Антихрист“ с участието на Елена Петрова, Веселин Калановски, Николай Сотиров и др. На фейсбук страницата на Театрално-музикалния център може да бъде намерена допълнителна информация относно бъдещите изяви на разградските театрали.


Десислава СТЕФАНОВА

спец.пратеник на „Екип 7“