Търсене

Начало Оживление Областта чества Деня на народните будители
Областта чества Деня на народните будители
02 November 2018

Вчера пред паметната плоча на Станка и Никола Икономови в Разград бе проведен ритуал за отбелязване на тяхното дело и почитане на паметта на българските книжовни и културни хора. Слово поднесе директорът на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ Женета Александрова, а символичен огън на поезията запали разградската поетеса Емилия Пройнова.

02_11_2018_razgrad.jpg

Бяха поднесени венци от името на имото на кмета на Разград, председателя на Общинския съвет, областния управител, храм „Св.Николай Чудотворец“, депутати Десислава Атанасова и Денчо Бояджиев, евродепутата Асим Адемов, общинските съветници от БСП и ГЕРБ, Театрално-музикален център, НЧ „Развитие 1869“, Капански ансамбъл, Регионална библиотека, Областен съвет на децата в Разград, ЦПЛР - ЦУТНТ, Синдикат на българските учители.

02_11_2018_isperih.jpg

02_11_2018_kubrat.jpgВ Исперих читалището организира празничен концерт. В словото си председателят на Общинският съвет адв. Даниел Димитров припомни имената на великите българи, оставили ярка диря в нашата история, и призова всички да помнят и тачат техните завети. Хубава програма беше изнесена от смесения хор „Лудогорско ехо“, групата за народни песни „Ахинора“, вокална група „Теменуга“, вокалната група на пенсионерски клуб „Педагози“, от танцьори от школата за хип-хоп танци, балет „Форте“.

В Кубрат също имаше читалищно тържество с участието на учениците от шестите класове на СУ „Христо Ботев“. Въведение за народните будители направиха библиотекарките Стефка Явашева и Милена Димитрова. Ученици представиха откъси от произведения на български писатели, свързани с красотите на България и звучния български език. Беше прочетено и авторско съчинение за будителите от шестокласничката Диляра Мехмедова. Прозвуча и стихотворение от бившата учителка Вера Симеонова, накрая имаше игрословица, викторина и различни познавателни игри с учениците.


Ангел НИКОЛОВ, Светломир КИРОВ, Мехмед АЗИЗ