Търсене

Начало Оживление Три събития, посветени на будителите
Три събития, посветени на будителите
02 November 2018

По традиция месец октомври в ОУ „Никола Икономов“ – Разград, е изпълнен с инициативи и дейности, посветени на патронния празник на училището – Денят на народните будители. Но най-динамичен се оказа 31 октомври, когато учениците на училището трябваше да преживеят три събития.

02_11_2018_ikonomov-2.jpg

02_11_2018_ikonomov-3.jpgКратка литературно-музикална програма в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“,

посветена на някогашните и настоящи будители, представиха ученици със специални образователни потребности и техни приятели. Оказа се, че училището като храм на просветата и библиотеката като хранилище на книжнината имат твърде общи допирни точки. Обяснимо впечатление на всички присъстващи на срещата направи песента „Да протегнеш на някой ръка“ на Хайгашод Агасян, изпълнена от Пакизе от VI б клас. След изпълнението библиотечните работници предложиха училището и библиотеката символично да си протегнат ръце. Участниците в програмата бяха зарадвани с полезни за тях подаръци и с пътешествие из библиотечните зали. Най-голямо впечатление направи тийнотделението, където учениците разгърнаха книжки и списания за себе си. Въодушевени от интереса на децата, библиотекарите им предложиха безплатни читателски карти.

Признателността към българските народни будители не остана само зад вратите на библиотеката. Тя отекна и в самото училище „Никола Икономов“. Тук учениците от I до VII клас проведоха своето заключително тържество, посветено на патронния празник. Под звуците на „Химн на народните будители“ шестокласници поднесоха гирлянда пред барелефа на видния разградски просветител, общественик и духовник Никола Икономов. Със стихове и песни второкласници, петокласници и седмокласници отдадоха признателност на будителите и поздравиха с празника своите съученици, учители и присъстващи родители. Ивана от V в и Стамен от VI в, възпитаници и на ДМШ „Илия Бърнев“, изпълниха съответно „Прелюд“ на Димитър Ненов – на пиано, и Българска ръченица – на гъдулка. Виктория Георгиева, директор на училището, призова учениците да обичат всичко българско и родно, а учителите - да пробуждат крехкото съзнание на подрастващите към родолюбие. В края на училищното тържество най-малките поставиха китка цвете пред барелефа.

След това лъч от признателни ученици и учители се отправи към къщата музей „Станка и Никола Икономови“, за да поднесе гирлянда от градински цветя в памет на видното възрожденско семейство, допринесло много за просвещението и духовността на Разград и дало немалко будители на града ни.


Милена ДАЧЕВА