Търсене

Начало Оживление Тиквендюл в кубратското село Юпер
Тиквендюл в кубратското село Юпер
05 November 2018

За втори път в кубратското село Юпер се проведе празник на дюлята и тиквата. Той бе организиран от НЧ "Напредък - Юпер 1915", със съдействието на община Кубрат и премина под надслов "Есенно кулинарно вдъхновение с много ароматни и цветни спомени".

05_11_2018_uper-1.jpg

Сред официалните гости на празника бяха главният секретар на Областна администрация Михаил Тодоров, кметът на община Кубрат Алкин Неби, неговият заместник Орхан Мехмед, общински съветници от Кубрат и техните колеги от Разград Надежда Радославова и Мариян Иванов.

Празникът бе открит от председателят на читалищното настоятелство в Юпер Росица Минчева. С приветствие към присъстващите се обърна кметът на Кубрат Алкин Неби.

С различни кулинарни изкушения се представиха 8 групи от читалища и пенсионерски клубове от три области - Разград, Русе и Силистра. Това са групите към читалищата в Юпер, Божурово, Медовене и Беловец и към пенсионерските клубове "Добруджанка" - с. Старо село, общ. Тутракан, обл. Силистра, "Романтика" - с. Юпер, "Здравец" - Русе и "Зора" - с. Звънарци.

Сред целите на организаторите е да се възстанови автентичността на семейната трапеза, да се покаже кулинарното разнообразие на местните общности, да се възстановят стари, позабравени традиционни рецепти, да зе възвърне приемствеността от старото на младото поколение, да се покажат и нови съвременни кулинарни рецепти и умения.

В рамките на празника се проведе и конкурс за най-добри ястия от дюля и тиква. Категориите бяха: салати и ордьоври, супи, основни ястия, десерти и тестени изделия, напитки, кулинарни вкусотии от двата плода заедно. Имаше и награди за най-нестандартна и причудлива форма на тиква, арт-аранжировка на тиква или дюля, етновизия на трапезата. Сред най-оригиналните бяха: супа и салата от тиква, кавърма в тиква, пълнени дюли с пилешко месо, тиквени кюфтета, крем-карамел и рачел от тиква, дюлева ракия и много други. Всички присъстващи имаха възможност да ги опитат.

Журито присъди голямата награда на група "Настроение" при читалището в Юпер, която имаше най-много призове в отделните категории. Раздадени бяха още дипломи за призьорите, грамоти за всички участници, предметни и парични награди.

Имаше и художествена програма от самодейци към читалищата. А накрая се извиха кръшни български хора от участници и публика.


Светломир КИРОВ