shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.04.2019 г.
ekip7-small-2019-4-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Измамниците пак се активираха, наложи се полицаи да разбият вратата на разградчанка
07 November 2018

Четири опита за телефонни измами са регистрирани в Разград през последните няколко дни, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР. В един от случаите се е наложило полицейски служители да разбият врата на апартамент в жк „Орел“, за чиято собственичка мошениците твърдели че е пострадала при инцидент.


Случката се е разиграла в понеделник сутринта, след като в 7.11 часа близки на жената сигнализирали на телефон 112, че тя не отговаря на позвъняванията им нито по телефона, нито на звънеца в дома си. Те се опитвали да се свържат с нея, тъй като получили обаждане, че е пострадала и им били поискани пари за лечението й.

Хората решили първо да потърсят жената, за да се убедят, че е добре. По стечение на обстоятелствата обаче тя била на работа и не отговаряла на повикванията им. Така се стигнало и до разбиването на входната й врата, за да се уверят роднините й че всичко е наред.

От пресцентъра на ОД на МВР-Разград съобщиха, че при другите три опита е приложена познатата схема, при която извършителите убеждават жертвите, че „полицията има нужда от съдействието им, за да залови телефонни измамници“.

Възрастните хора продължават да се заблуждават и да дават спестяванията си на непознати, въпреки информационните кампании и постоянните призиви да внимават с обажданията, при които някой им иска пари.

Има строго определени начини, по които един полицейски служител може да се легитимира като такъв. В никакъв случай обаче това не може да се случи по телефона, припомнят от ОД на МВР-Разград. Съветват гражданите, ако получат обаждане, че техен близък е пострадал и се нуждае от лечение, че имат да получават скъп колет от чужбина или пък че трябва да съдействат на полицията за залавяне на престъпници, незабавно да затворят телефона и дори да го изключат напълно.

Най-добре е първо да опитат да се свържат с въпросните роднини и то от телефона на съсед, дори да са били помолени да пазят тайна. Незабавно за случилото се трябва да уведомят и дежурните в най-близкото районно управление.

От МВР призовават при подобни обаждания хората да не назовават имена и лични данни, да не дават адрес или мобилен номер, да не споменават децата си или други близки, макар и гласа в слушалката да им се струва познат.

Ако затворите слушалката или кажете на човека отсреща, че сте наясно че това е измамна схема, няма как да пострадате, уверяват от ОД на МВР-Разград.