shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.04.2019 г.
ekip7-small-2019-4-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Обявено е седмото издание на Национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов“
07 November 2018

Центърът за ученическо техническо и научно творчество, в партньорство с Националния дворец на децата, Регионално управление на образованието и Община Разград, обявява седмото издание на Национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов“.


07_11_2018_grigor.jpgКонкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерство на образованието и науката. Главен идеен проводник и организатор е Клуб „Репортери“ към ЦПЛР – ЦУТНТ, с ръководител Веселина Йотова, целта да се популяризира името и делото на Григор Попов – театрал и журналист, издавал в. „Разградско слово“, син на Станка Николица Спасо-Еленина и Никола Икономов, като и да се стимулират младите хора от цялата страна да се развиват и изявяват в областта на журналистиката.

В шестото издание на конкурса участваха 290 творби на 170 участници от 20 области и 35 населени места. В седмото издание отново могат да участват ученици от II до XII клас в три възрастови групи: II-ІV клас, V-VIII клас и IX-XII клас, които ще бъдат класирани на І, ІІ и ІІІ място.

В раздел „Публицистични материали за вестник“ младите журналисти могат да участват с интервю, публицистична статия, репортаж, очерк, коментар, спортен коментар и др. В подраздел „Интервю“ се допуска и индивидуално, и колективно участие. Участието в другите подраздели /публицистична статия, репортаж, очерк, коментар, спортен коментар и др./ е индивидуално. Изискването към творбите в раздела е да бъдат до 3 страници, написани на компютър, шрифт Times New Roman, размер 12. Учениците имат право да участват с 1 творба в жанр, но не повече от 3 творби в раздела

В раздел „Ученически вестници“ репортерите могат да участват с вестници на хартиен носител или електронни вестници. Участието е само колективно с по два броя вестници от учебната 2018/2019 година.

В раздел „Радиожурналистика“ младите журналисти могат да участват колективно в раздел „Радиопредаване“ и индивидуално в раздели: „Интервю“, „Репортаж“. Радиопредаването да е с времетраене до 15 минути. Участието с интервю и репортаж да е с времетраене до 5 минути. Индивидуалните участници и колективите имат право да изпратят не повече от 2 творби в жанр.

Срокът за предаване на творбите е 15 февруари 2019 г.

Творбите в разделите „Публицистични материали за вестник“, „Електронни вестници“ и „Радиожурналистика“ трябва да бъдат изпратени на електронната поща на конкурса: gr.popov@abv.bg, а в раздел „Вестници на хартиен носител“ – на адрес: гр. Разград, 7200; ул. „Трапезица“ 1; ЦПЛР-ЦУТНТ. Към всяка творба да бъдат посочени следните данни: трите имена на ученика, образователна институция, клас, телефон, е-mail; ръководител /име и телефон за контакт/.

За повече информация може да се свържете с ръководителя на Клуб „Репортери“ Веселина Йотова на телефон: 0893 339 750.