Търсене

Начало Оживление Баба Йорданка от Сейдол навърши 103 години
Баба Йорданка от Сейдол навърши 103 години
07 November 2018

Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш, а ако ти е писано да живееш, ще навършиш поне 103 години.

Явно в тефтера си дядо Господ е написал второто за баба Йорданка Колева Иванова от лознишкото село Сейдол. Навръх Деня на народните будители - 1 ноември тя празнува 103-ти рожден ден и подкара своята 104-та година.


07_11_2018_sto.jpgЗа дълголетницата „Екип 7“ разказа през 2015 година, когато пред приятели и близки тя духна една свещичка, символизираща 1 век от рождението й. И ако тогава 100-годишният й юбилей беше впечатляващ, то сега, три години по-късно, възрастта на баба Йорданка си е вече забележителна.

Въпреки че живее с грижите на простосмъртните вече 103 години, близо 37 600 дни или над 902 200 земни часа, баба Данка, както я знаят всички в селото, няма никакво намерение да се дава. А най-яркият пример за това е, че в навечерието на рождения й ден нейна доста по-млада приятелка, я завари сама да мете нападалите листа от двора на къщата.

Макар че вече не вижда толкова добре като преди 70-80 години, ме позна от три метра още като й прекрачих прага. Сама живее и може с почти всичко от къщната работа да се справи, в онова с което се затруднява я отменя съседът й Ахмед Мусов. Сутрин и вечер я навестява човекът, отключва и й заключва портата, реже й дървата, пазарува й, пътува до Разград да й взема лекарствата. Добре че е случила на такъв всеотдаен и грижовен комшия, та поне в това да има кой да я отменя на тия години, разказа приятелката й.

Ще припомним, че едва шестгодишна баба Данка остава без баща, жени се на 17 години, а в последните 38 лета е вдовица и живее сама на село. Надживяла е и сина си, а неговите деца и семействата им са далеч от нея и родния край.

Да й е честита 103-ата годишнина и още много листи от календара да откъсне сама!