shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.07.2019 г.
ekip7-small-2019-7-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
„Железни струни“ с две престижни изяви в Североизтока
07 November 2018

В рамките на осем календарни дни хор „Железни струни“ при НЧ „Развитие-1869“ в Разград взе участие в две музикални събития в Североизточна България.

На 26 октомври формацията се включи в първия /от двата в две последователни вечери/ концерт, посветен на 120-годишнината на хор „Родни звуци“ – Шумен.

07_11_2018_hor-2.jpg

През първата вечер в препълнената зала на Шуменския театър се представиха 5 български формации, а през втората вечер още 5, от които 3 чуждестранни състава – Хор към художествената асоциация на Каршъяка – Измир, Турция, Камерен хор „Лабиринт“ – Зайчар, Сърбия, и Градски смесен хор „Вардар“ от Скопие, Македония.

Тържеството започна с прожектиране на 30-минутен документален филм, изготвен на базата на архивни кадри и нови записи от киноклуба на град Шумен. Нямаше речи и други подобни, с които сме свикнали при подобни юбилейни програми, а и не беше необходимо, просто защото всеки посетител получи при влизането в залата на луксозно отпечатани брошури – едната за юбиляра, с паралелни текстове на български и английски език, и втора – с двустранично представяне на всеки участващ колектив и с програмата за двете концертни вечери. Публиката възторжено посрещаше всяко изпълнение и просто те окриляше да покажеш най-доброто, на което си способен.

07_11_2018_hor-3.jpg

Концертът, който бе проведен под егидата на Община Шумен и Народно читалище „Добри Войников-1856“, финансиран от Общински фонд „Култура“ след участие в конкурс, премина при блестяща организация. След него присъствалите двама зам.-кметове на Шумен проведоха среща с диригентите на участвалите в концертите хорове, а също и с поканените други хорови диригенти от този край на България.

За участниците беше подсигурена вечеря в хотелски комплекс „Шумен“, както и нощувка за гостуващите колективи. Впечатляващо! Изобщо да им завиди човек на шуменци, че си избират такива управници!...

Оказа се, че разградските хористи, отново се събрахме с още две формации, участвали в концертите в Шумен – хор „Родни звуци“ – Шумен и получилият национална известност, победител в телевизионния проект „Игра на хорове“ в предаването на „Шоуто на Слави“ вокален ансамбъл „Фортисимо“ - Бургас и на следващата ни проява.

На 3 ноември в „Доходното здание“ в Русе се проведе седма „Национална хорова среща „Св. Георги Победоносец“, която тази година съвпадна с 25-годишнината на едноименния детско-младежки хор към Младежкия дом в Русе. Всъщност русенските младежи са се представили със самостоятелен концерт предната вечер, а в тази вечер участваха в сборна хорова формация за химните на България и за народните будители, с които бе открита хоровата изява.

Освен гореизброените три формации, със свои изпълнения в продължилия над 3 часа концерт участваха смесения хор на Силистра, женският хор „Златна лира“ - Търговище, камерна женска формация „Дунавски вълни“ – Русе и много атрактивната 7-членна младежка формация „Soul voices“ от Добрич. Получи се истински хоров празник, завършил с обща снимка и изпълнение на всички участници. Диригентите на хоровете получиха цветя /на снимката/, а всички участници – поздравления и почерпка от организаторите.

Лично пишещият тези редове остана малко разочарован от доста по-слабия интерес на русенското гражданство към проявата, в сравнение с този в Шумен, може би поради свръхочакванията.

И нещо любопитно – след концерта се заговорих с възрастен русенски гражданин, който сподели, че продължава да работи като шивач, но явно е любител на този вид изкуство, който ми каза, че не посмял по време на концерта да излезе до тоалетната, от притеснение, че може да изтърве нещо интересно, така го развълнувала програмата...


Стамен МАТЕЕВ

Снимки: Хрисимир ИВАНОВ