shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.07.2019 г.
ekip7-small-2019-7-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Пореден опит на Община Разград да продаде поземлен имот
07 November 2018

За пореден път Община Разград обяви публичен търг за продажба на поземлен имот с площ 3055 кв.м с адрес ул. „Костур“ 24 /западно от бившите виетнамски общежития/. Началната цена, при която на 20 ноември от 14 часа в зала 102 на администрацията ще започне наддаването е 100 414 лева. Въпреки че досега не се е явил кандидат-купувач, цената не е намалена.

07_11_2018_teren.jpg

В съседство има още една буренясала поляна от около 2 декара, която засега също не намира купувач, както и още един парцел, върху който ще се изгради депо за събиране на опасни отпадъци. Като изключим последният парцел, едва ли скоро върху останалите два ще се появи нещо, ако цената не се намали.

Преди десет години цялото пространство беше обединено в един имот с площ 11 322 кв.м, обявен за приватизация чрез търг с явно наддаване с начална цена 530 000 лева без ДДС Приватизацията му обаче беше стопирана заради междупартийни неразбории и ежби. Докладната записка на тогавашния зам.-кмет Любомир Цонев беше подкрепена основно от съветниците на БСП и „Зелена България“. От другите групи – ГЕРБ, ДПС, „Атака“ и група „Независими“ бяха „против“ и „въздържал се“. Официалните им мотиви бяха, че търгът трябва да е с тайно наддаване или пък имотът да се раздели на части, с цел да се получи по-добра продажна цена, но в кулоарите се говореше, че за имота има потенциален инвеститор. Заради ситуацията се появиха съмнения за умишлено саботиране на местна изпълнителна власт, която тогава все още беше в БСП.

След като имотът не можа да се продаде, той беше разделен на три отделни части, за които вече стана дума.

Каквато и да е истинската причина за „яловата“ приватизация, факт е, че вече десет години мястото пустее, което със сигурност е причинило немалко пропуснати ползи за местната хазна.


Димитър КИРИЛОВ