shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Докъде стигнахме със скитащите кучета в Разград ли – доникъде!
03 December 2018

Поне десет пъти от началото на година „Екип 7“ е писал за проблема с бездомните кучета.

„Разград пропищя от бездомните кучета“, „Бездомните кучета в Разград имат повече свобода от домашните любимци“, „И центърът на Разград е превзет от кучета, докато разкъсат дете ли ще търпим?“, „Деца и възрастни – в обръча на бездомните кучета в Разград“. Това са само част от заглавията на наши публикации през последните месеци.


3_12_2018_napast-2.jpg3_12_2018_napast-1.jpg

От ловно-рибарските магазини дори признаха, че заради бродещите из града глутници има засилено търсене на т.нар. „кучегони“ - устройства за прогонване на кучета.

Проблема хората започнаха да поставят дори и пред институции, които нямат никакво отношение към популацията на уличните четириноги, като полицията например.

Ситуацията не е по различна и по селата, а днес ние отново пишем по темата, провокирани от кратко читателско писмо, пуснато до електронната поща на редакцията от Кръстинка Бакалова.

„Изпращам Ви две снимки, за да видите докъде стигнахме в нашия град със скитащите кучета. Снимките са от наскоро санирания блок на ул. „Бели Лом“ 62. Ако направите репортаж, може би и Общината ще се размърда. Кучета се разхождат спокойно из целия град и в самия център, на метри от сградата на Общинския съвет“, пише разградчанката.

Факт е, че песове обикалят навсякъде, включително в дворовете на училищата и около близките закусвални. Спускат се и към деца, и към възрастни, при това без да бъдат провокирани. Свидетел на подобна ситуация станах и аз самата преди две-три седмици, когато куче подгони дете на тротоара до недостроената спортна зала. Наложи се преминаващи шофьори да заградят бездомното животно с автомобилите си на улицата, за да се измъкне момченцето.

Да, проблемът с кучетата е национален, това обаче не е оправдание за безхаберието на местните власти. Анонсираното преди повече от година изграждане на Център за кастриране на кучета е в ход. Всички знаем обаче, че това няма да реши нещата с бродещите по улиците песове, а само ще ограничи размножаването им.

В този смисъл е добре да се потърсят и други варианти за решение на проблема – разширяване на приюта или търсене на комуникацията с природозащитни организации от други държави, където осиновяването на кучета е далеч по-масово явление отколкото у нас.

В края на миналата година самият Джерард Бътлър осинови бездомно куче от България. От тогава насам холивудският актьор често публикува в социалните мрежи и снимки с късметлийката Шушка, както лично той избра да я кръсти.

Мила КЮЛЮМОВА