shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
204 282 лева глоби събрала екоинспекцията, най-големите са за смрадта в Разград
03 December 2018

204 282 лева от месечни санкции за установени нарушения са постъпили в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе през октомври. Най-големите суми са от наложените глоби за неприятни миризми в Разград, като при извънредните проверки са санкционирани „Биовет“АД и „Водоснабдяване – Дунав“ ЕООД.


Това става ясно от отчета на еконспекцията за миналия месец. В него се посочва, че за периода от 1 до 31 октомври са постъпили общо 75 сигнала - нa зеления телефон, по електронна поща и в централата на РИОСВ – Русе. Около 85% от тях били за неприятни и задушливи миризми в градовете Русе и Разград. Три от сигналите са били препратени по компетентност, 17 са били основателни, 53 – неоснователни, а по два са били насрочени проверки за ноември. За един и същи проблем пък са били подадени 68 сигнала. Какъв е той не се конкретизира, от инспекцията обаче уточняват че обажданията са получени във вечерните и нощни часове на определени дни от месеца.

През октомври броят на сигналите от Разград и Русе значително е намалял, отчитат от РИОСВ и посочват, че това е в резултат от издадените предписания и административно-наказателни мерки към основните източници на неприятни миризми – „Биовет“АД- площадка Разград и „Монтюпе“ ЕООД-Русе.

Във връзка с процедури по Закона за опазване на околната среда и въпроси, свързани с оползотворяване на отпадъците, в РИОСВ-Русе е била проведена работна среща с представители на „Амилум България“.

Заради постъпващите сигнали за неприятни миризми в Разград пък инспекцията е била домакин и на среща с представители на Община Разград, „Биовет“ и Градската пречиствателна станция за отпадни води-Разград. На нея са били обсъдени съществуващите проблеми, констатациите от проверките, задълженията на операторите и мерките, които ще се предприемат, съобщават от РИОСВ-Русе.

Обект на проверки и пробонабирания през октомври е била и мандрата на „Маклер комерс“ в Брестовене, като в един от случаи в инспектирането са участвали и представители на Басейнова дирекция за Дунавски район – Плевен.

Мила КЮЛЮМОВА