shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Разкриха фабрика за производство на нелегален тютюн в Каменово
03 December 2018

Нелегална фабрика за производство и разпространение на тютюн без бандерол беше разкрита от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД на МВР под ръководството на Районна прокуратура – Кубрат и със съдействието на Районното управление в града.


3_12_2018_kontrabanda-1.jpgВ четвъртък около 16.30 часа в село Каменово полицията спряла за проверка „Форд Галакси“, управляван от 30-годишния Емин Ф. от Медовене. В автомобила били открити 15 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол. При последвалото претърсване в къща, стопанисвана от Емин и собственост на съпругата му, в момент на обработка и фино нарязване на тютюн са задържани 38-годишният Аюб Х. и 33-годишният Юсеин Х., и двамата от благоевградското село Абланица, 36-годишната Джемиле П. от Гоце Делчев и 19-годишният Зекерие М. от Медовене.

В прилежащи стопански постройки са намерени складирани 304.400 кг фино нарязан тютюн, готов за реализация и 1004.900 кг суровина във вид на балирани тютюневи листа. В приземен етаж на къщата са открити четири метални вани, оборудвани с газови горелки за топлинна обработка на тютюневи листа, електрическа машина за фино нарязване и други ел. инструменти, предназначени за обработка на тютюнева продукция. В къщата са установени помещения, оборудвани с видеонаблюдение, шумоизолационни материали и вентилационна система. Организирани са и помещения за почивка и хранене на работниците, така че те да не напускат границите на имота. В хода на предприетите процесуално-следствени действия последвало претърсване в дома на Емин Ф. в село Медовене, където са намерени още 12 кг фино нарязан тютюн, пакетиран в полиетиленови пликове по 0.500 кг. Откритите акцизни стоки без бандерол и оборудване са иззети.

3_12_2018_kontrabanda-3.jpgПървоначално петимата установени участници в процеса по организация и обработка на продукцията са били задържани от полицията за срок до 24 часа. Още в петък преди обед обаче от пресцентъра на ОД на МВР-Разград съобщиха, че с прокурорско разпореждане им е взет 72-часов арест. Предстои да бъде внесено искане за налагане на постоянна мярка „задържане под стража“. Те вече са привлечени като обвиняеми за продажба и държане на акцизни стоки без бандерол, за което се предвижда от 2 до 8 години затвор, тъй като е извършено от две и повече лица, сговорили се предварително, а иззетите стоки са в големи размери. По изчисления на митницата стойността на нелегалния тютюн възлиза на близо 60 000 лева. Разследването по случая продължава.

В резултат от целенасочените действия на служителите от сектор „Противодействие на икономическата престъпност” по противодействие на контрабандата, по-рано този месец бяха задържани други 30.08 кг нарязан тютюн без бандерол. Стоката бе открита на задната седалка в „Ситроен Ксара“, управляван от 22-годишен мъж от Осенец.

Мила КЮЛЮМОВА