shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Окръжният съд гледа мерките на задържаните за нелегалната тютюнева фабрика
05 December 2018

След като в петък Районният съд в Кубрат постанови постоянно задържане под стража за петимата обвиняеми от нелегалната фабрика за тютюн в Каменово, вчера жалбите срещу наложените мерки за неотклонение бяха разгледани от Окръжен съд-Разград.


Припомняме, че на 29 ноември при проверка на „Форд Галакси“, управляван от 30-годишния Емин Ферад от Медовене, полицейски служители откриха в автомобила 15 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол. Така се стигна до разкриването на действаща незаконна фабрика, в която работели още четирима души - братята Аюп /38 г./ и Юсеин /33 г/ Хаджиеви, 36-годишната Джемиле Салиева и 19-годишният Зекерие Михайлов.

Към днешна дата петимата са привлечени като обвиняеми за продажба и държане на акцизни стоки без бандерол. Наказанието, което законът предвижда е от 2 до 8 години лишаване от свобода, тъй като деянието е извършено от две и повече лица, сговорили се предварително. Предметът на иззетите акцизни стоки е в големи размери – около 420 кг нарязан тютюн и около 1 тон и 5 кг готов тютюн. Те бяха открити при претърсване в имоти, стопанисвани и собственост на Емин. В приземния етаж на една от къщите бяха намерени четири метални вани, оборудвани с газови горелки за топлинна обработка на тютюневи листа, електрическа машина за фино нарязване и други ел. инструменти, предназначени за обработка на тютюнева продукция. Разследващите установиха, че имотът е бил с видеонаблюдение, шумоизолиран и с вентилационна система.

Работниците в частната тютюнева фабрика, които са от Южна Бйългария, са живеели в помещенията, където имало столова и създадени всички условия да не напускат работното си място.

По изчисления на митницата стойността на нелегалния тютюн възлиза на близо 60 000 лева.

В ранния следобед вчера Окръжният съд в Разград разгледа жалбите срещу наложените постоянни мерки за неотклонение на братята Хаджиеви и на Джемиле Салиева. Арестът на първите двама беше потвърден окончателно, по искането на дамата обаче, съдът ще се произнесе по същество в петък. Дотогава трябва да бъде изготвена комплексна съдебно-медицинска експертиза от психиатър и специалист „Уши, нос, гърло“ във връзка с твърдения на Джемиле, касаещи здравословното й състояние.

Останалите две производства по обжалване – тези по мерките на Емин и Зекерие, бяха насрочени за късния следобед вчера и до редакционното приключване на броя съдът все още не се бе произнесъл.

Мила КЮЛЮМОВА