shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Десетокласникът от Пазарджик изпрати дарение на още 18 души от Трапище
05 December 2018

Дни след като зарадва с книги и хранителни продукти 80-годишната баба Марийка Ганчева от Трапище, десетокласникът Кирил Балдев от Пазарджик изпрати ново дарение.

Добрината и щедростта на 17-годишното момче, този път окрилиха не една, а 18 самотно живеещи жени от селото.


05_12_2018_trapiste-1.jpgБлагодарение на организираната от Кирил кампания „Подай ръка на нуждаещия се“, в навечерието на празниците кметицата на Трапище Айтен Исмаилова получи превод от 200 лева, с които да напазарува хранителни продукти и да подготви дарителски пакети.

След като се свързали с баба Марийка в социалната мрежа, Кирил поискал от нея телефона ми и ми се обади. Помоли ме да подготвя списък на вдовици и пенсионерки, които живеят сами и се предполага, че са в по-затруднено положение. Впоследствие изпрати парите, с които аз закупих олио, ориз, боб, захар, макарони и локум за общо 18 пакета. Останаха неизползвани 9.80 лева и реших с тях да взема почерпка, да има какво да сложа на масата, когато ги събера да им раздам дарението, разказа пред „Екип 7“ Айтен Исмаилова.

Така в понеделник част от жените, сред които и „главната виновница“ за събитието – баба Марийка, дойдоха в кметството да получат подаръците от непознатия благодетел. А когато научиха кой е той, останаха трогнати от жеста. Не пропуснаха да отбележат, че „тия дето имат пари не дават, а момчето, което е лишено от грижа, вместо да вземе за себе си, е решило да им помогне. Набързо се сговориха и те да му подготвят колет, с който да го зарадват за Коледа.

Вълнението си от случващото се не скри и 31-годишният Мехмед Метин. Младият мъж е напълно незрящ, а за него сама се грижи възрастната му майка, която също е включена в списъка на Кирил. В това, че дарението се случва точно на 3 декември - Международния ден на хората с увреждания, синът й Мехмед намери знак и пожела да има повече такива добри и състрадателни българи.

На трудноподвижните жени, които нямаше как да присъстват на срещата в понеделник, кметицата обеща лично да разнесе даренията.

Кирил Балдев е ученик в Математическата гимназия „Константин Величков“ в Пазарджик и е известен с благотворителните си кампании в цялата страна. В последните три години е дарил хиляди книги на читалищни библиотеки и домове за възрастни хора. Младежът живее в Центъра за настаняване от семеен тип в село Звъничево, но това не му пречи да организира набирателни кампании, средствата и даренията от които след това отиват за благотворителност.

Целта на новата му кампания е целогодишно да се подпомагат пенсионерите с продукти и подаръци, които да покрият различните им нужди.

Всеки, който иска да подкрепи инициативата с дарение или по друг начин, може да се свърже с Кирил във фейсбук чрез страницата „Подай ръка на нуждаещия се“ или да се обади на телефон 0876 479 499.

Мила КЮЛЮМОВА